”Rysslands jägmästare är felutbildade”

12 mars 2009 Det finns massor med skogsakademiker i Ryssland. Men de passar inte in på arbetsmarknaden. Det förklarar Anatoly Petrov som är rektor på det federala skogliga kursinstitutet VIPKLH i Moskva.

”Rysslands jägmästare  är felutbildade”

— Tolv universitet i Ryssland har specialiserat sig på skogsbruk. Det finns inte mindre än 40 skogliga fakulteter. Men bara kanske var femte student får jobb som skogstjänsteman, säger han.

Ändå finns det en alarmerande brist på skogsakademiker.
— När den statliga skogsadministrationen ska tillsätta 35 000 tjänster runt om i landets 83 regioner hittar man inte specialister.

Problemet är att skogsutbildningarna inte är anpassade till den nya organisationen. Det har bildats en ”skogsstyrelse” som ska fatta beslut, kontrollera och klara kommunikationen med näring och allmänhet. Det behövs massor med specialister, även i regioner där skogen spelar en liten roll. Men universiteten fortsätter att utbilda generalister. Sådana som behövdes när staten både skötte skogen och kontrollerade den.
— För att utbilda specialister inom administrationen behövs kunniga lärare, böcker, kursupplägg. Det finns inte.

Strömmen av sökande till VIPKHLs kurser har vuxit lavinartat de senaste två åren. Institutet finansierar sig helt med avgifter från företag som skickar studenter. Men man kan bara arrangera kurser på upp till en månad eller två, det behövs universitetskurser som ger en solid grund.
— För att vi ska kunna ge bra kortare specialkurser behövs de här eleverna med en god grundutbildning. Låt mig säga så, att kvaliteten på de universitetsutbildade i dag inte motsvarar behovet. Många universitet har ingen forskning, bara utbildning. Professorerna är bara lärare — utan möjlighet till egen utveckling. Flera företag arrangerar därför nu sin egen skogsutbildning.

Anatoly Petrov vill gärna se ett utbyte mellan Sverige och Ryssland.
— Sverige har en av världens bästa skogliga universitetsutbildningar. Nu införs Bolognamodellen även hos oss. Det betyder att det blir mycket lättare för elever att studera en tid i andra länder. Med Finland har vi redan ett visst utbyte, studenterna kan läsa en kurs om ryskt skogsbruk på hemmaplan. Intresset är stort och flera studenter får sedan arbete på till exempel finländska bolag i Ryssland. En sådan kurs kanske kan intressera elever också i Sverige.

Text och foto: Bengt Ek

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Paul är ny virkesansvarig på Skogssällskapet i västra Götaland
SkogsJobb