Ryskt exportförbud kan ändra världens virkeshandel

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Rysslands planer på att införa ett exportförbud på timmer nästa år kan få stora konsekvenser för den globala virkesmarknaden, skriver nyhetsbrevet WRI.
Under 2020 stod Ryssland för 12 procent av den globala timmerhandeln genom sin export av 15 miljoner kubikmeter. Men från och med kommande årsskiftet stannar troligtvis en stor del av volymerna i Ryssland. Detta efter förslaget från president Vladimir Putin om att förbjuda export av stockar i barrträ och exklusivt ädelträ. Dessutom överväger man att minska exporten av sågat virke av barrträ.
Även om presidentens förslag ännu inte lett till en lagändring så tyder allt på att den kommer att genomföras under året.
”Om den genomförs får det stora konsekvenser för östa Ryssland som exporterar 10 procent av sitt avverkade virke som timmer”, skriver WRI (Wood Resources International).
När Kina förlorar sin viktigaste råvaruleverantör förändras även den globala virkesmarknaden.
”På kort sikt Kina kommer sannolikt att leta leverantörer av sågtimmer i andra delar av världen, som i Oceanien, Europa och USA”.
Detta leder i sin tur till ökade timmerpriser. Men på längre sikt är det troligt att Kina ställer om till import av sågade trävaror istället för timmer
”Den här förändringen ger trävaruproducenter i Europa och Ryssland möjlighet att öka sina leveranser till Kina, enligt nyhetsbrevet.
Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • Därför får de Föreningen Skogens priser

  Föreningen Skogens pristagare uppmärksammades på Forum för bioekonomi idag där de även fick motta gratulationer av Kung Carl XVI Gustaf. Här kan du läsa motiveringarna.
 • Annons
 • Trävaror lyfte Södras första kvartal

  Ökade priser på sågade trävaror gav Södras rörelseresultat för första kvartalet ett kraftigt uppsving.
 • Håll koll på lastbilens brandskydd

  Om en timmerbil drabbas av brand utan att ha rätt släckningsutrustning är det inte säkert att försäkringen gäller. Medvetenheten om detta, och brandskyddsnormer överhuvudtaget, varierar, enligt Dafo Vehicle som utvecklar släckningssystem.
 • Annons
 • "Hög tid ta itu med missuppfattningar om skog och klimat”

  SKOGENdebatt. Det finns  många missuppfattningar om skogen och klimatet. En fristående tankesmedja för skog skulle kunna nå ut med vad som behöver göras, skriver Reidar Persson
 • Virkesstudion #57 – Uppdatering med Magnus Thor

  Viktiga skogsägardatum samt kunskap från en stor skogsentreprenör sprids i det här avsnittet av Virkesstudion.
 • Annons