Rykten kan vara farliga. Nu talas det om höjningar av granpriset – men i vems intresse ligger det i att sprida det? Från skogsägarhåll? Kanske, det kan ju leda till att några köpare höjer för att de tror att andra snart ska göra det och vill vara först och det kan i nästa steg leda till just höjningar.
Det besynnerliga är att just nu kommer uppgifterna från en del köpare. Vilka slutsatser ska man dra av det? Förhoppningsvis att det verkligen stämmer, men våra jämförprislistor visar inga höjningar alls sedan förra månaden, inte på några sortiment. Kanske man bara skjuter prishöjningarna till senare i vår.
Vi har sett att gran i vissa områden är dyrare än tall. Främst beror det på konkurrens från Ryssland och ont om dollar i Egypten, även om Ryssland har riktat om stora delar av sin export till Kina. För till exempel Siljan skog går det bra i Nordafrika. Av den årliga produktionen på 230 000 kubik går 40 procent till Mellanöstern och Nordafrika, störst del till Algeriet.
Jon Hansson, vd för Siljan timber i Mora, säger att det går bra för furan och nu investerar företaget 50 miljoner kronor i bland annat fyra nya kammartorkar. Därmed ökar andelen virke som kan levereras snickeritorrt, viktigt när man säljer högkvalitativa trävaror.
Glädjande att höra, eftersom efterfrågan på barrtimmer i Europa sjönk under tredje kvartalet förra året, enligt Wood Resource Quarterly. Finland och Norge är bland de värst drabbade.
Barrtimmerpriset på den europeiska marknaden var i höstas 83,40 euro. Det blir cirka 800 kronor för blandade kvaliteter. Då ska man veta att det motsvarar listpriser för klass ett i Sverige som i regel endast utgör några procent vid en slutavverkning. Listpriset i Sverige kan ligga på 500 kronor per fub vid en slutavverkning. Till det ska läggas provision, transporter och administration och då hamnar Europapriset minst på 800 kronor.
Som vanligt när det gäller export spelar valutakurserna stor roll. Den svaga kronan har därför varit ett lyft och Svenskt näringslivs vd Carola Lemne säger till Blombergs news att företagen inte får bli för bekväma.
– Situationen kommer inte att vara för evigt. Just nu har svenska företag fördelar, men vissa strukturella problem maskeras, säger hon och syftar bland annat på att industrin inte genomför nödvändiga rationaliseringar.
På den punkten har hon stort stöd bland ledande skogliga personer som säger att sammanslagningar och nedläggningar framför allt bland sågverken är nödvändiga.
Text: Lars Åkerman
SKOGEN 1/2017