När klimatet blir varmare spelar det ingen roll vilket skydd de får, många arter kommer ändå att slås ut. Satsa i stället på att bevara vildmarksmiljöer där ekosystemen får anpassa sig i frihet!
Det är tuffa budskap i den nyligen utgivna boken Heatstroke: Nature in an age of global warming, skriven av den ansedda Berkeley-professorn Anthony Barnosky. Barnosky målar upp ett skrämmande scenario i en värld där klimatet kommer att ändras snabbare än någonsin tidigare. "Våra barn kommer inte att se samma arter som vi, men om vi lämnar orörda områden kan de ändå få en känsla av vildmark."
Förändringarna ser vi redan. Henry David Thoreau skrev sin bok Skogsliv vid Walden för 150 år sedan. Genom att följa upp hans noggranna anteckningar över när blommorna slår ut på våren har forskarna konstaterat att våren startar en vecka tidigare idag. Så långt kan det låta ofarligt – lite längre barmarkssäsong kan uppskattas av många. Mer skrämmande är dock att det inte är samma arter som blommar. Många av de ursprungliga örterna har försvunnit eller är på väg att försvinna, medan invandrade, vedartade växter, har ökat. Det verkar också vara dessa som bäst klarar den uppvärmning som har skett sedan Thoreaus tid, menar Anthony Barnosky.
Klimatförändringarna kommer också att ha effekter på djurlivet. Alla arter kan inte flytta sig i takt med förändringarna, och det är svårt att veta vad som händer när de hamnar i nya miljöer. Anthony Barnosky pekar på att man år 2006 för första gången observerade en "pizzly", en korsning mellan isbjörn och grizzlybjörn (som möjligen skulle kunna kallas "grisbjörn" på svenska). Isarnas avsmältning har fått de båda björnarterna att mötas. Troligen är det dock långt flera djurarter som kommer att utrotas än som på detta sätt kanske nyskapas, menar Barnosky.
Läs mer i SKOGEN 5-09.