Rottne skräddarsyr askspridare

Bild för Per Ericsson Written by Per Ericsson On the
Rottne F10D med Göma askspridare.
Företaget Askungen Vital i Markaryd återför näringsämnen till skogen med hjälp av en ny­levererad Rottne F10D med Göma askspridare.
SPECIALARE. Ett ovanligt ekipage sprider aska i sydsvenska skogar. Det är i grunden en Rottne-skotare försedd med en dansk gödselspridare.

Att återföra aska till skogen är värdefullt på flera sätt. Trots det byggs och säljs endast ett fåtal skogsmaskiner utrustade för professionell askspridning. Därför är den maskin som ­Rottne precis levererat till Askungen Vital i Markaryd 
via Sundahls maskinaffär i ­Växjö faktisk smått unik.
– Ja, det här är en riktig specialare. Det är tredje gången sedan 2006 som vi utrustar en maskin för askåterföring till skogen, så det är inte direkt någon rusning efter den här typen av maskiner – även om dom är viktiga för ett uthålligt skogsbruk, konstaterar Ronny Östling hos Rottne.
Den blå maskinen är i grunden en F10D, alltså Rottnes minsta åttahjulsdrivna skotare, som har försetts med en spridare från danska Göma. 

Annons
Annons

– För att kunna bära askspridaren har den varken grind eller bankar. Dessutom är vagnens chassi förkortat för att passa ramen med askbehållaren och de två roterande spridartallrikarna som sitter längst bak, förklarar Ronny Östling.
Konstruktionen har stora likheter med de konstgödselspridare som används i lantbruket. Precis som där är det noga med att mängden blir rätt vid ask­spridning i skogen, alltså att varken för mycket eller för lite aska sprids per hektar. 

Därför styrs alla funktioner av sensorer som bland annat känner av maskinens och rotor­spridarnas hastigheter och vikten i behållaren. Utmatningsmattan hos behållaren drivs liksom spridarna hydrauliskt. 

Spridarens behållare rymmer upp till nio ton aska och fylls på med hjälp av skotarens RK 85-kran. Askan kommer från lokala värmeverk och placeras ut i skogen i containrar som körs ut med lastbilar.

FAKTA / ASKA NYTTIG RESTPRODUKT
Grot som ligger kvar och bryts ned tillför marken näringsämnen. Om man tar ut grot kan man därför behöva kompensera genom att återföra aska till skogen. Aska neutraliserar även sura ämnen. Enligt Skogsstyrelsen återförs för lite aska till skogen i förhållande till hur mycket näringsämnen som förs bort. Därför över­väger man att införa styrmedel. 
Den som har frågor om till exempel vilka mängder aska som är lämpliga att sprida lokalt och vilka krav som ställs på askan kan vända sig till Skogsstyrelsen. Askåterföring ska anmälas till myndigheten.
Ett vanligt missförstånd är att aska kan ersätta tillförsel av kväve. Så är inte fallet. Däremot kan aska som återförs till bördigare marker ge tillväxtökningar utan att extra kvävetillskott krävs.

SKOGEN 4/2018

 

Publicerad:
Bild för Per Ericsson
Per Ericsson
Frilansjournalist
 • En andra barkborrevåg sveper fram

  Kategorier: granbarkborren
  Istället för att övervintra angriper barkborrarna träd. En andra våg av angrepp sveper över södra och mellersta Sverige, enligt Skogsstyrelsen.
 • Annons
 • Virkesstudion kör igång

  Virkesstudion är tillbaks efter sommarpausen. I avsnitt 15 diskuteras det avvaktande läget på virkesmarknaden.
 • "Skifte från fossilt till förnybart minskar inte utsläppen"

  Kategorier: debatt, Magnus Nilsson
  DEBATT. Rätt skött kan skogen leverera råvaror utan att det spär på växthuseffekten. Men när skogsnäringen hävdar att ett ökat virkesuttag skulle dämpa växthuseffekten, då är man ute på hal is, skriver Magnus Nilsson, klimatpolitisk analytiker.
 • Annons
 • Ökat intresse för avverkning i juli

  Den areal som anmälts för avverkning i juli var den största på nio år. En orsak kan vara skadeangreppen av granbarkborre.
 • Markradar ger besked om skogsmark

  Med hjälp av markradar kan man se var det finns stenblock och hällar i skogsmarken, enligt en ny studie.
 • Annons