Rottne skräddarsyr askspridare

Bild för Per Ericsson Written by Per Ericsson On the
Rottne F10D med Göma askspridare.
Företaget Askungen Vital i Markaryd återför näringsämnen till skogen med hjälp av en ny­levererad Rottne F10D med Göma askspridare.
SPECIALARE. Ett ovanligt ekipage sprider aska i sydsvenska skogar. Det är i grunden en Rottne-skotare försedd med en dansk gödselspridare.

Att återföra aska till skogen är värdefullt på flera sätt. Trots det byggs och säljs endast ett fåtal skogsmaskiner utrustade för professionell askspridning. Därför är den maskin som ­Rottne precis levererat till Askungen Vital i Markaryd 
via Sundahls maskinaffär i ­Växjö faktisk smått unik.
– Ja, det här är en riktig specialare. Det är tredje gången sedan 2006 som vi utrustar en maskin för askåterföring till skogen, så det är inte direkt någon rusning efter den här typen av maskiner – även om dom är viktiga för ett uthålligt skogsbruk, konstaterar Ronny Östling hos Rottne.
Den blå maskinen är i grunden en F10D, alltså Rottnes minsta åttahjulsdrivna skotare, som har försetts med en spridare från danska Göma. 

Annons
Annons

– För att kunna bära askspridaren har den varken grind eller bankar. Dessutom är vagnens chassi förkortat för att passa ramen med askbehållaren och de två roterande spridartallrikarna som sitter längst bak, förklarar Ronny Östling.
Konstruktionen har stora likheter med de konstgödselspridare som används i lantbruket. Precis som där är det noga med att mängden blir rätt vid ask­spridning i skogen, alltså att varken för mycket eller för lite aska sprids per hektar. 

Därför styrs alla funktioner av sensorer som bland annat känner av maskinens och rotor­spridarnas hastigheter och vikten i behållaren. Utmatningsmattan hos behållaren drivs liksom spridarna hydrauliskt. 

Spridarens behållare rymmer upp till nio ton aska och fylls på med hjälp av skotarens RK 85-kran. Askan kommer från lokala värmeverk och placeras ut i skogen i containrar som körs ut med lastbilar.

FAKTA / ASKA NYTTIG RESTPRODUKT
Grot som ligger kvar och bryts ned tillför marken näringsämnen. Om man tar ut grot kan man därför behöva kompensera genom att återföra aska till skogen. Aska neutraliserar även sura ämnen. Enligt Skogsstyrelsen återförs för lite aska till skogen i förhållande till hur mycket näringsämnen som förs bort. Därför över­väger man att införa styrmedel. 
Den som har frågor om till exempel vilka mängder aska som är lämpliga att sprida lokalt och vilka krav som ställs på askan kan vända sig till Skogsstyrelsen. Askåterföring ska anmälas till myndigheten.
Ett vanligt missförstånd är att aska kan ersätta tillförsel av kväve. Så är inte fallet. Däremot kan aska som återförs till bördigare marker ge tillväxtökningar utan att extra kvävetillskott krävs.

SKOGEN 4/2018

 

Publicerad:
Bild för Per Ericsson
Per Ericsson
Frilansjournalist
 • Skogssektorn vill utveckla skonsam maskin

  Skogssektorn går samman för att utveckla en skogsmaskin som ger mindre markpåverkan och kan köras större delar av året.
 • Annons
 • Gödslad gran växer dubbelt så snabbt

  Genom att gödsla ung granskog kan tillväxten fördubblas. Det gäller, lite förvånande, även landets norra delar, visar ny forskning.
 • Inger Sandström

  Inger vet hur kultur ska vårdas

  SILVERKVIST. Inger Sandström har sitt främsta fritidsintresse som yrke. Hon är arkeolog som bland annat ger råd om kulturlämningar i skogslandskapet.
 • Annons
 • 11 000 skador efter Alfrida

  Stormen Alfrida den 2 januari  orsakade 11 000 skador i Sverige. Cirka 266 miljoner kronor kommer att betalas ut av försäkringsbolagen, enligt statistik från Svensk Försäkring.
 • Rådig timmerbilsförare räddade tvååring

  När timmerbilen inte gick att stanna styrde han över den tvååriga flickan som klarade sig utan skador. Nu prisas föraren för sin insats.
 • Annons