Rötterna till allt ont?

25 maj 2015 Varför orsakade stormarna i Norrland i slutet av 2013 så svåra skador? SKOGEN har talat med tre aktiva privatskogsägare. De berättar om sina erfarenheter och teorier samt ger några värdefulla tips.

Rötterna till allt ont?

I stormarna Hilde och Ivar blåste 11,5 miljoner skogskubikmeter ner. Det var inte bara den stormkänsliga granen som tog stryk. Särskilt Hilde fällde mycket gallringsskog, vilket ökar den ekonomiska förlusten då träden ska  växa till sig och avverkas först om 25–50 år. En stor andel fälldes helt, relativt få knäcktes. Dessutom var andelen tall större än i andra stormar.

Stormen Ivar drabbade i högre grad äldre och medelålders skog i vindutsatta lägen. Dessutom fick nyligen gallrade bestånd stora skador, en hel del var contortabestånd, uppger Alf Pedersen på Skogs-styrelsen Norra Jämtlands distrikt.
Enorma ekonomiska värden gick till spillo. Bara Hilde, som drabbade 3,5 miljoner skogs-kubikmeter, beräknades till en halv miljard kronor.

Man vet att det funnits fel och brister i plantmaterial. Men de praktiker SKOGEN intervjuat pekar även på skötseln, trädslagsval och den längre vegetationsperioden som möjliga faktorer.

SKOGEN 4/2015

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Paul är ny virkesansvarig på Skogssällskapet i västra Götaland
SkogsJobb