Möjligheterna att sälja sitt virke som en rotpost eller leveransrotköp brukar vara störst när timmerpriserna är på väg upp. Då vill sågverken köpa på sig virke till ett bestämt pris, så att de har större kontroll över råvarukostnaderna. Skogen kan sedan avverkas när det passar och när virket behövs.
För skogsägaren är fördelen med rotpostförsäljning att hon eller han får betalt redan när affären görs upp och inte långt senare, när virket är avverkat och inmätt vid industri.
Magnus EkströmLeveransrotköp innebär att säljaren får ett pris per avverkad kubikmeter, där avverkningskostnaden är borträknad. Virket mäts dock in först vid industri och det kan därför dröja innan betalningen sker.
Men när virkespriserna går ner, som det senaste året, är det inte alls samma efterfrågan på rotposter och inte heller är det så stort intresse att ge bud på leveransrotköp.
– Rotpostmarknaden har svalnat jämfört med för två år sedan, säger Magnus Ekström som är skogsrådgivare på Hushållningsällskapet i Jönköping.
Problemen med granbarkborrar i många områden gör också att avverkningarna ser annorlunda ut än för några år sedan och de går inte alltid att planera så väl.
Läs hela artikeln i SKOGEN 1/2020.
SKOGEN-numret finns att läsa digitalt – som prenumerant eller lösnummer