Rotmurklan tar sats inför nästa år

27 oktober 2015 Läget efter branden men innan rotmurklan var svårbedömt. Men för säkerhets skull uppmanades skogsägarna att vänta med plantering. Det har visat sig vara ett gott råd.


Efter branden i Västmanland sommaren 2014 skulle stora arealer beskogas. Skogsägarna i området ville gärna komma igång snabbt.

– Ärligt talat så visse vi inte i vilken utsträckning rotmurkla eller snytbagge skulle angripa plantorna. Men för säkerhets skull rekommenderade vi att man väntar med plantering, säger Gunnar Isacsson, Skogsstyrelsen.

I somras, veckan efter midsommar, hittades den första rotmurklan.  Nu finns den i skiftande antal spridd över hela brandområdet. Dess värre har även planteringarna kommit en bra bit på väg- de påbörjades förra hösten.

–  Tur i oturen kan vara att planteringarna gjorts på hård, bränd mark.  Där har även humusen brunnit upp, vilket gjort att rotmurklan kan få svårt att växa där, säger Gunnar Isacsson.

Rotmurklan föredrar stubbar av barrträd, gärna i litet sumpig mark där branden inte gått så djupt. Det är när näringen i stubbarna inte längre räcker som den söker sig till nya plantor.

När Gunnar Isacsson nyligen var där och inventerade fanns murklan fortfarande mest i stubbar.

Rotmurklan är känd i Sverige eftersom den förekommit efter hyggesbränning. Förr hände det att den förstörde stora barrskogsplanteringar.

– Men då användes ofta barrotsplantor som har en öppen såryta. Vi vet inte om detta gjorde plantorna mer lockande för svampen, säger Göran Hagerfors, Skogsstyrelsen.

För att inte riskera plantorna rekommenderas att plantering görs först våren 2018.

 – Vi tror att skaderisken är som störst under 2016. Under 2017 kommer risken successivt att minska efterhand som rotmurklans mycel dör, säger Gunnar Isacsson.

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Axel och Anders börjar på Forum Fastighetsekonomi
SkogsJobb