Mellanöstern och Nordafrika har varit betydande köpare av svensk fura. Men oroligheterna i regionen leder till att turisterna uteblir – och därmed uppstår brist på utländsk valuta. Detta slår hårt mot virkesmarknaden, enligt Per Rodert som säger till SKOGEN att detta är det främsta skälet till att sågverken i Sandsjöfors och Tvärskog läggs ned. Totalt 81 anställda berörs.
– I förhållande till efterfrågan finns för många sågverk i södra Sverige. Det behöver bli färre för att sågverksindustrin här ska kunna vara konkurrenskraftig, säger han.
Hos Rörvik Timber hoppas man att flera av de varslade ska kunna få jobb hos småhusindustrin i området, en bransch som för närvarande expanderar.
Kvar i Rörvik-koncernen blir nu fem sågverk. Nedläggningarna leder till viss produktionsökning vid sågen i Rörvik.
De två sågverken i Sandsjöfors och Tvärskog producerar totalt cirka 150 000 kubikmeter sågad vara i furu eller gran. En stor del av råvaran köps av sydsvenska mindre, skogsägare.
– Vi kommer att behöva mindre råvara framöver. Men hur det påverkar virkesmarknaden är svårt att säga. Det finns så mycket som styr. Nu när efterfrågan minskat i Mellanöstern och Nordafrika blir virkesutbudet större och priserna lägre i Europa. Ökad efterfrågan från Nordafrika skulle alltså få stor betydelse även på annat håll. Sedan finns det annat som påverkar, exempelvis hur den svenska ROT-marknaden utvecklas, säger Per Rodert.