Röken ligger tung

6 augusti 2014 Brandröken i Västmanland sprider sig vida omkring och rapporter kommer om att röken känts av på mycket långa avstånd från brandområdet. I går eftermiddag rullade brandrök från den stora skogsbranden i Västmanland in över Skogsmästarskolan i Skinnskatteberg, där SKOGEN var på besök. Skolan är belägen cirka tre mil från brandområdet.

Röken ligger tung

Enligt räddningstjänsten är röken inte farlig, men allmänhet som besväras av den uppmanas att hålla sig inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Ingen rök är nyttig, konstaterar Länsstyrelsen i Västmanlands län, men så länge röken inte är väldigt tät och man inte känner obehag av den, innebär den ingen akut risk. Under tisdagen har man låtit analysera dricksvattensprover. Inga prover har visat på problem med dricksvattnets kvalitet.

Det är förenat med livsfara att vistas i brandområdet både med risk för fallande träd och med tanke på vattenbombningsplanen, skriver länsstyrelsen. Ingen får vistas i brandområdet där planen släpper vattnet och det område i Mälaren där flygplanen kommer att hämta vatten (öster om Aggarön).

Skogsbranden utlöstes av en gnista från en skogsmaskin och på fredag ska maskinföraren höras av polisen, uppger Västmanlands läns tidning. ”Det kan bli tal om allmänfarlig vårdslöshet”, säger Johan Stenvi vid länskriminalen i Västmanland.

Teresia Borgman

 

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Jessica Nordin ska leda Södras hållbarhetsarbete
SkogenJobb