"Röj till dig en bra affär”

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
DEBATT Skogsägaren behöver inte passivt vänta eller hoppas på prishöjningar för att få bättre betalt för sin massaved. Det kan varje skogsägare ordna på egen hand. Oavsett om man röjer själv eller väljer att anlita en skogsvårdsentreprenör så är det en bra affär att se till att ungskogen röjs, skriver Herman Sundqvist, generaldirektör för Skogsstyrelsen, i sin blogg.

Annons
Annons

En seglivad uppfattning bland skogsutbildade är att ett bestånds totala tillväxt per hektar inte kan påverkas genom röjning. Men i  ett bestånd som har röjts har träden en betydligt högre genomsnittlig stamvolym är i ett oröjt bestånd. Eftersom stamvolymen är helt avgörande för kostnaden att gallra skogen (mätt i kronor per kubikmeter) blir nettot för skogsägaren betydligt större i ett välröjt än i ett oröjt bestånd.


Tillsammans för god skogsvård sedan 1882,  bli medlem i Föreningen Skogen du också!  Klicka här


 

Läs bloggen

Publicerad:
 • Södra har utsett ny vd

  Kategorier: Södra, Lotta Lyrå
  Lotta Lyrå har utsetts till ny vd och koncernchef för Södra. Hon kommer närmast från Clas Ohlsson men har bakgrund hos Södra.
 • Annons
 • Hans-Olof Mattson i avverkningsmogen granskog

  Hans-Olof varierar och maximerar

  Hans-Olof Mattsson i Raskamåla i Bräkne-Hoby har två ledstjärnor för sin skog: Hög produktion och variation. Han testar douglas, kustgran och lärk och ska sätta poppel längre fram. Målet är att bygga upp ett högt virkesförråd med högt slutvärde.
 • Nu svärmar barkborren

  Nu har granbarkborrarna börjat svärma i större delen av Götaland och Svealand, visar svärmningsövervakning.
 • Annons
 • Med trä som röd tråd i yrkeslivet

  Det finns många vägar till skogs- och träbranschen. Skogssverige har träffat Malin Lundström som idag säljer ett giftfritt substitut till kopparimpregnerat trä.
 • Hon blir Skogsindustriernas nya vd

  Viveka Beckeman efterträder Carina Håkansson som vd för branschorganisationen Skogsindustrierna.
 • Annons