Risk för plantbrist i vår

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
plantskola
Foto: Stefan Örtenblad/SKOGENbild
VARNING. Nästa år kan plantskolorna få svårt att möta efterfrågan till vårplanteringen. Beställ dina plantor så snart som möjligt, råder Södra skogsplantor.

Sommarens extremväder gör att efterfrågan på skogsplantor nu är större än normalt. 
Flera faktorer spelar in. Långvarig brandrisk ledde till att markberedningar och planteringar fick skjutas upp. Det gjorde i sin tur att många plantor inte kom i marken i tid utan fick kasseras. 

Annons
Annons

Dessutom blev behovet av hjälpplantering större på grund av torkan.
Samtidigt har flera plantleverantörer i andra europeiska länder fått problem. De producerar till stor del sina plantor på friland och vissa har drabbats av torka, andra av översvämningar.
– Om jag skulle plantera till våren skulle jag beställa så snart som möjligt. Den som väntar riskerar att få ett mindre urval att välja bland. Är man ute i sista stund är risken stor att man inte får några alls, säger Johan Jonsson som är chef på Södra skogsplantor.

Läs mer i SKOGEN 10/2018.
SKOGEN-numret finns att läsa digitalt - som prenumerant eller lösnummer

Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • Värmekarta

  Naturvård med ekonomitänk

  FORSKNING. Om man kan skydda skog som är dyr att avverka kan man gynna både ekonomiska och biologiska värden och även undvika konflikter. Forskare vill utveckla en metod att identifiera lämpliga områden.
 • Annons
 • Timmerbil vid mätstation

  Nu kan mer rötved bli massaved

  SYSTEMBYTE. Massavedens nya kvalitetsklasser kan göra dagens energived till massaved. I alla fall i högkonjunktur. På sikt kan det höja virkespriserna.
 • Ulf Rydja

  Klimatguide ger framtidsfrågor en skjuts

  Hur ska man tänka om klimatet och den egna skogen? En tankeväckande möjlighet att få några svar finns med Skogsstyrelsens klimatguide på nätet. SKOGEN testar.
 • Annons
 • Hjälp forskare att rädda asken

  ”Hjälp oss att rädda den utrotningshotade asken”. Nu ber forskare om allmänhetens hjälp att hitta friska träd som behövs för att få fram en ny, frisk askpopulation.
 • Ökad försäljning av limträ

  Limträ tar andelar i byggbranschen trots minskat bostadsbyggande.
 • Annons