Risk för plantbrist i vår

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
plantskola
Foto: Stefan Örtenblad/SKOGENbild
VARNING. Nästa år kan plantskolorna få svårt att möta efterfrågan till vårplanteringen. Beställ dina plantor så snart som möjligt, råder Södra skogsplantor.

Sommarens extremväder gör att efterfrågan på skogsplantor nu är större än normalt. 
Flera faktorer spelar in. Långvarig brandrisk ledde till att markberedningar och planteringar fick skjutas upp. Det gjorde i sin tur att många plantor inte kom i marken i tid utan fick kasseras. 

Annons
Annons

Dessutom blev behovet av hjälpplantering större på grund av torkan.
Samtidigt har flera plantleverantörer i andra europeiska länder fått problem. De producerar till stor del sina plantor på friland och vissa har drabbats av torka, andra av översvämningar.
– Om jag skulle plantera till våren skulle jag beställa så snart som möjligt. Den som väntar riskerar att få ett mindre urval att välja bland. Är man ute i sista stund är risken stor att man inte får några alls, säger Johan Jonsson som är chef på Södra skogsplantor.

Läs mer i SKOGEN 10/2018.
SKOGEN-numret finns att läsa digitalt - som prenumerant eller lösnummer

Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • Virkesstudion #50 – Årskrönika

  Vad har hänt sen sist? Titta på avsnittet och lyssna på vad Per Hedberg och Carl Johan Moberg har att berätta om framtiden för Virkesstudion. 
 • Annons
 • ”Bra skogsbilvägar ökar konkurrenskraften”

  SKOGENdebatt. Biometria har ett uppdrag av köpare och säljare av virke att inventera skogsbilvägnätet i Götaland. Syftet är att komma åt en del av de stigande kostnader som sänker konkurrenskraften för svensk skog, skriver vd Peter Eklund i en replik.
 • Mera känslor i skogskonflikten

  Konflikter om skogen handlar allt mer om politik och kultur och mindre om tekniska frågor, visar en undersökning från Linnéuniversitetet.
 • Annons
 • Sågverk på högvarv ger höjda timmerpriser

  Stor efterfrågan på sågade trävaror gör att Södra höjer priserna på sågråvara.
 • Styr granbarkborren ditt skogsliv?

  Måste du anpassa skötseln i din skog efter barkborren? Har skogens ekonomi förändrats i grunden? Eller har de senaste åren varit undantag? Svara på månadens fråga!
 • Annons