Risk för plantbrist i vår

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
plantskola
Foto: Stefan Örtenblad/SKOGENbild
VARNING. Nästa år kan plantskolorna få svårt att möta efterfrågan till vårplanteringen. Beställ dina plantor så snart som möjligt, råder Södra skogsplantor.

Sommarens extremväder gör att efterfrågan på skogsplantor nu är större än normalt. 
Flera faktorer spelar in. Långvarig brandrisk ledde till att markberedningar och planteringar fick skjutas upp. Det gjorde i sin tur att många plantor inte kom i marken i tid utan fick kasseras. 

Annons
Annons

Dessutom blev behovet av hjälpplantering större på grund av torkan.
Samtidigt har flera plantleverantörer i andra europeiska länder fått problem. De producerar till stor del sina plantor på friland och vissa har drabbats av torka, andra av översvämningar.
– Om jag skulle plantera till våren skulle jag beställa så snart som möjligt. Den som väntar riskerar att få ett mindre urval att välja bland. Är man ute i sista stund är risken stor att man inte får några alls, säger Johan Jonsson som är chef på Södra skogsplantor.

Läs mer i SKOGEN 10/2018.
SKOGEN-numret finns att läsa digitalt - som prenumerant eller lösnummer

Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • Skogssektorn vill utveckla skonsam maskin

  Skogssektorn går samman för att utveckla en skogsmaskin som ger mindre markpåverkan och kan köras större delar av året.
 • Annons
 • Gödslad gran växer dubbelt så snabbt

  Genom att gödsla ung granskog kan tillväxten fördubblas. Det gäller, lite förvånande, även landets norra delar, visar ny forskning.
 • Inger Sandström

  Inger vet hur kultur ska vårdas

  SILVERKVIST. Inger Sandström har sitt främsta fritidsintresse som yrke. Hon är arkeolog som bland annat ger råd om kulturlämningar i skogslandskapet.
 • Annons
 • 11 000 skador efter Alfrida

  Stormen Alfrida den 2 januari  orsakade 11 000 skador i Sverige. Cirka 266 miljoner kronor kommer att betalas ut av försäkringsbolagen, enligt statistik från Svensk Försäkring.
 • Rådig timmerbilsförare räddade tvååring

  När timmerbilen inte gick att stanna styrde han över den tvååriga flickan som klarade sig utan skador. Nu prisas föraren för sin insats.
 • Annons