På marknaden finns flera lösningar på hur en fälla vittjas på elektronisk väg. En av de smidigaste är ”Ringåvittj” en smart paketlösning där en helt vanlig mobiltelfon utgör hjärtat i anläggningen.
—Kort sagt funkar Ringåvittj på de allra flesta fällor med falluckor som till exempel Värmlandsfällan och Rävbåset. Efter att du monterat utrustningen i fällan behöver du bara ringa fällan för att veta om du fått fångst eller inte, beskriver Elsebeth Wälivaara från företaget Idéverkstaden EH, beläget i Ör-träsk i trakterna av Lycksele.
Företaget både tillverkar utrustningen och säljer en färdig paketlösning för 1900 kronor.
—När du ringer och signalerna går fram till mobiltelefonen i fällan står den fortfarande öppen och du har ingen fångst. Men om inga signaler går fram eller om du får ett meddelande att telefonen inte kan nås måste du besöka fällan. För då är sannolikheten mycket stor att du fått en fångst, säger Elsebeth Wälivaaara.
Då ”fäll-telefonen” endast används för att ta emot signaler får den en avsevärd stand by-tid. Är batteriet friskt och fulladdat kan den bli mer än 14 dygn.
—Naturligtvis är stand by-tiden också beroende av yttertemperaturen. Vid riktigt kallt väder kan den kanske mer än halveras. Men för det mesta är det ändå tillräckligt. Och har man då ett extra batteri är det ju snart gjort att byta ut det som eventuellt tagit slut. Då slipper man ta hem hela telefonen bara för att ladda batteriet.
Och på tal om laddning. Den som vill göra det riktigt enkelt för sig laddar in en hundring och köper ett kontantkort. Eftersom det förmodligen inte rings några samtal från fällan räcker det nästan hur länge som helst.
—Men jag rekommenderar att man ändå ringer från fällan några gånger per år. Annars finns det risk för att operatören stänger ner telefonen i tron att det inte används. Och hinner då någon annan få ditt ”fäll-nummer” kan det bli värsta överraskningen om det svarar när du ringer, säger Elsebeth Wälivaara med ett skratt.
En som praktiskt testat Ringåvittj är Micke Gustavsson, forskningsingenjör inom vilt- och naturvård, vid SCA.
—Det var Naturvårdsverket som gav i uppdrag åt SCA att testa Ringåvittj. Och eftersom vi då hade åtskilliga vildsvinsfällor igång här i trakten av Köping så beslöt jag pröva där. Jag kan inte säga annat än att de funkade väldigt bra. Den enkla konstruktionen gjorde dem driftsäkra och pålitliga. Dess-utom har de ett överkomligt pris. Man får ju flera Ringåvittj till samma pris som en enda fälla av andra fabrikat.
Ringåvittj säljs som ett paket bestående av en Nokia mobiltelefon komplett med batteri och laddare. Telefonplaceringen görs i den medföljande lilla elkopplingsdosan av plast som är förberedd så att telefonen kan monteras. Övrig utrustning är en nylonlina med karbinhake, några träskruvar samt en ögleskruv.
Innan telefonen placeras i fällan måste den dock förses med ett SIM-kort som inte medföljer. Och inte minst viktigt, stäng av telefonens ringsignal och eventuella vibrator så att det inte blir några oönskade ljud kring fällan de gånger du ringer för att kolla den.
För att få telefonen att fungera som det är tänkt i tunnelfällan måste man också förse den med en luckspärr som har lyft- eller dragfunktion. I den fästs wiren eller nylonlinan och dras sen till telefonen som tidigare monterats i den lilla eldosan som placerats på fällans utsida. När viltet går in i fällan löser spärren ut och fällans lucka faller ner. Samtidigt sträcks linan och avlägsnar batteriet ur telefonen.
När man sen ringer meddelar den strömlösa telefonen att den inte kan nås och fångsten är klar.
Text: Per Ericsson