Ring innan du besöker avverkningen

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Genebild: Thomas Adolfsén. SKOGENbild.
Visst är det är spännande att se hur skogsmaskinerna jobbar i din skog. Men tänk på att det är en arbetsplats. Meddela din ankomst i förväg.
Det handlar om en arbetsplats som inte är utan faror, varnar Stora Enso Skog i ett nyhetsbrev. 
– En gång körde jag åt en privat markägare som oanmäld kom och ville hälsa på. Jag hade inte en aning om att personen skulle dyka upp och så fällde jag ett träd framför mig och matade det åt sidan. När jag skulle ta nästa träd så stod personen där, precis där jag hade fällt trädet. Hade personen stått där en sekund tidigare hade det kunnat sluta illa, berättar maskinförare Peter Back.
För att värna säkerheten finns det några enkla saker du kan göra innan du åker ut och kollar på arbetet i skogen, tipsar Stora Enso. Ring din kontaktperson och kom överens om lämplig tid. Och när du väl ska besöka avverkningsplatsen, ring maskinföraren innan. Tänk på att parkera din bil så att vägen är fri för maskiner och virkesbilar.
Väl på plats: Använd reflexväst och håll avstånd. Då kommer du inte i vägen för maskinen eller fallande träd. Säkerställ ögonkontakt med maskinföraren och att du får maskinförarens signal på att du kan gå fram. Tänk också på att kvistar, spån och kedjor som går av kan flyga långt.
Publicerad:
 • Virkesstudion #50 – Årskrönika

  Vad har hänt sen sist? Titta på avsnittet och lyssna på vad Per Hedberg och Carl Johan Moberg har att berätta om framtiden för Virkesstudion. 
 • Annons
 • ”Bra skogsbilvägar ökar konkurrenskraften”

  SKOGENdebatt. Biometria har ett uppdrag av köpare och säljare av virke att inventera skogsbilvägnätet i Götaland. Syftet är att komma åt en del av de stigande kostnader som sänker konkurrenskraften för svensk skog, skriver vd Peter Eklund i en replik.
 • Mera känslor i skogskonflikten

  Konflikter om skogen handlar allt mer om politik och kultur och mindre om tekniska frågor, visar en undersökning från Linnéuniversitetet.
 • Annons
 • Sågverk på högvarv ger höjda timmerpriser

  Stor efterfrågan på sågade trävaror gör att Södra höjer priserna på sågråvara.
 • Styr granbarkborren ditt skogsliv?

  Måste du anpassa skötseln i din skog efter barkborren? Har skogens ekonomi förändrats i grunden? Eller har de senaste åren varit undantag? Svara på månadens fråga!
 • Annons