Riklig och tidig ankomst av barkborren

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Arkivbild. Angrepp av granbarkborren.
De är ovanligt många och tidiga. Årets första rikstäckande svärmningsövervakning av granbarkborren ger dystert besked.

Fångsten i Skogsstyrelsens barkborrefällor på 18 platser i landet är ovanligt riklig.

Annons
Annons

– Det har varit en varm och torr inledning på våren, något som gynnar skadeinsekten. Precis det vi inte behövde. Kanske är detta början på det värsta scenario vi räknat med där angreppen kan bli sex gånger så stora som förra årets rekordsommar. Det är oroande, säger Gunnar Isacsson, ekolog och Skogsstyrelsens expert på skadeinsekter, i ett pressmeddelande.

På 18 orter över Sverige finns fällor utsatta för att följa svärmningens faser i olika delar av landet. Årets första fångster har nu gjorts, främst i södra och mellersta landet. De visar att de första granbarkborrarna krupit fram rekordtidigt men också i stort antal. I samtliga fällor som inrapporterats är fångsterna både större och tidigare än förra året då skadeinsekten förstörde 3-4 miljoner kubikmeter skog.

Den torra inledningen på våren innebär värsta tänkbara start för årets säsong som kan innebära uppemot sex gånger så omfattande angrepp i år, enligt Skogsstyrelsen.

Huvudsvärmningen väntas komma i gång vid nästa större värmebölja under maj och då kommer det vara betydligt fler granbarkborrar i fällorna.  

– Redan nu kan man hitta angrepp på färska vindfällen och från och med mitten av maj kommer det också gå att se angreppen. Skogsägaren behöver ha koll på var de nya angreppen är och se till att få ut de träden. Då följer granbarkborrarna med ut ur skogen. Se till att kolla var fjärde vecka hela sommaren eftersom det sannolikt kommer bli svärmningar kontinuerligt i år, säger Gunnar Isacsson.

Så hittar du nya angrepp:

 • Sök efter borrmjöl på marken nedanför granen. Ser ut som ljust  kaffepulver.
 • Titta efter kåda som granen använder som försvar mot granbarkborren. Det blir som tårar på stammen. 
 • Torra gröna barr på marken som granen har tappat kan vara tecken på angrepp.
 • Titta efter avfläkt bark högt uppe på stammarna, under den fortfarande gröna kronan.
 • Under barken kan du titta efter granbarkborrens gångar.
 • Fortsätter värmen och torkan under sommaren lär det återigen bli en andra generation som förvärrar läget ytterligare. Källa: Skogsstyrelsen
Publicerad:
 • Avverkningarna minskar i år

  Kategorier: skogsavverkning
  De totala avverkningarna väntas landa på 91 miljoner skogskubikmeter i år, en minskning med tre procent jämfört med förra året.
 • Annons
 • Skogspodden gör hembesök hos trädförädlare

  I avsnitt 71 besöker Skogspodden Bo Karlsson, som är skogsgenetiker, på hans gård i Södra Vi.
 • De får årets Guldkvistar

  Stora Insatser för säkrare skogsarbete, kvinnligt nätverksbyggande och nationell klimatsamordning belönas med Föreningen Skogens Guldkvistar.
 • Annons
 • "Bioekonomin blir inget slukhål av virke"

  Kategorier: SKOGENdebatt, Bioekonomi
  SKOGENdebatt. Att bioekonomin kommer att orsaka ett slukhål i virkesförsörjningen sprids som en sanning. Men det är en slutsats som bygger på felaktiga antaganden, skriver Sten B Nilsson och Nippe Hylander.
 • Massafabrik

  Har botten gått ur massavedsmarknaden?

  Priserna faller, pappersmaskiner stänger. Tror du att det kommer en återhämtning, eller kommer svensk massaved att konkurreras ut när produktionen ställs om från grafiskt papper till förpackningar? Eller är våra svenska träfibrer och vår teknik oslagbara? Svara på månadens fråga!
 • Annons