Rik jobbflora hos skogsmaskinföretag

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Komatsu Forest har nyanställt 15-20 personer i Sverige. - Företaget har en väldig bredd, därför behöver vi en mängd olika kompetenser, säger informationschef Roland Lundqvist.

Maskintillverkaren Komatsu Forest har cirka 550 anställda i Sverige. Dels vid fabriken i Umeå, dels vid 24 verkstadsanläggningar.

Annons
Annons

- Sedan oktober i fjol har vi annonserat efter 15-20 medarbetare. Det gäller både vid fabriken i Umeå och på serviceanläggningarna ute i landet, säger Roland Lundqvist.

Behovet är stort och brett (se lista nedan) och beror såväl på pensionsavgångar som tillväxt.

- Vår svenska verksamhet fyller 55 år i år. Vi har väldigt låg personalomsättning och många av oss, liksom jag själv, har jobbat här länge. Det börjar bli dags att ersätta oss, säger han.

Tillväxt har gjort att exempelvis utvecklingsavdelningen i Umeå har förstärkts med bland annat utvecklare av styrsystem.

Hur rekryteringen lyckas bestäms till viss del av var i  landet man befinner sig i.

- Hit till huvudkontoret i Umeå har vi lyckats anställa en del hemvändande ingenjörer från exempelvis Mellansverige som jobbat inom bilindustrin.

Det är också litet lättare att hitta personal som kan data, marknadsföring och inköp än teknik.

- Det där med mekaniker är ett branschproblem för all tung industri.  Ungdomar vill inte utbilda sig inom teknik och ännu mindre till mekaniker, trots en bra arbetsmarknad.

Komatsu Forest har 30 procent av den svenska marknaden för skogsmaskiner. Och efterfrågan ökar,  framför allt på eftermarknaden som omfattar servicetjänster och reservdelar.

Även hos kunderna, maskinentreprenörerna, pågår ett generationsskifte. Det förändrar kraven.

- Vi får en ny generation entreprenörer, för dem är detta ett jobb som alla andra. Förr var det mera en livsstil, man körde på dagen och mekade på natten. Den nya generationen vill hem till sina barn efter jobbet. De bryr sig mera om ergonomi och att maskinerna har datasystem som underlättar. De bryr sig om miljöfrågor och är mer affärsdrivande. De håller koll på bränsleförbrukning och andra kostnader, säger Roland Lundqvist.

Men även lanseringar av nyheter har gett Komatsu Forest en skjuts framåt.

- Under 2014 presenterade vi ett helt nytt skördarprogram. Året innan lanserades nya skotare och skördaraggregat. Överhuvudtaget har det varit en väldig fart på produktutvecklingen sedan 2004 då vi fick japanska ägare, säger Roland Lundqvist.

Listan över rekryteringar som gjorts hos Komatsu Forest: 

Affärssystemspecialister, reservdelssupport, mekaniker, inköpare, administratörer, utbildare av styrsystem, gruppchefer för kvalitetsavdelningen, konstruktörer, marknadsanalytiker, garantihandläggare och processutvecklare.

 

Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • Väntad nedgång för Sveaskog

  Kategorier: Sveaskog
  Sveaskogs operativa rörelseresultat sjönk med 28 procent för årets nio första månader jämfört med samma period förra året.
 • Annons
 • Sänkt rörelseresultat men ökade leveranser för Mellanskog

  Kategorier: Mellanskog
  När Mellanskog summerar årets tre första kvartal syns en ökning i omsättning och leveranser men ett minskat rörelseresultat.
 • Minusresultat för Norra Skog

  Kategorier: Norra Skog
  Nybildade Norra Skog belastades med omstruktureringskostnader och gjorde en förlust på 33 miljoner före skatt.
 • Annons
 • Kraftigt resultatfall för Södra

  Kategorier: Södra
  Lägre priser på avsalumassa tyngde Södras kvartalsresultat. Detta trots högre leveransvolymer av huvudprodukterna jämfört med i fjol.
 • Ungskogsröjning ökar

  Allt större areal sköts i den brukade skogen. Det gäller framför allt genom röjning. Plantering ökar också, men knappast med contortatall som dalar i popularitet.
 • Annons