Reservatsbildning – här är råden

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Frågor om naturreservat tillhör de vanligaste hos Norra Skog. På sin webb listar föreningen vad markägaren bör tänka på.

De många frågorna beror på att en så stor andel, 85 procent, av alla naturreservat ligger i Jämtland, Norrbotten och Västerbotten. Skogsägarföreningen har därför stor erfarenhet av reservatsbildning. 

Annons
Annons

Ett tips från Norra Skog är att tidigt vara aktiv i processen. Det är viktigt för att kunna påverka utformningen av reservatet och för att myndigheten ska kunna utveckla alternativ.
Om du vill ha ersättningsmark är det också viktigt att tidigt ge besked om det. Det har visserligen, enligt Norra Skog, inte varit möjligt tidigare men nu finns förslag i skogspropositionen om att Sveaskog ska införa ett ersättningsprogram.
Vidare kan du själv föreslå områden för reservatsbildning genom programmet Nya komet.
Se till att värderingsunderlaget är korrekt – ta hjälp av din skogsinspektör, råder man också.
Dessutom behöver du ta ställning till om du ska förhandla om inlösen av marken eller begära intrångsersättning. Här kan du ta hjälp av ombud – det har du ofta rätt till vid reservatsärenden, tipsar föreningen. Om man vill stå kvar som ägare av marken är det intrångsersättning som gäller. Då erhåller markägaren ett 25 procentigt påslag utöver marknadsvärde samt ofta möjlighet att behålla exempelvis jakträtt, skriver Norra Skog.
 
 
 
Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • ”Våga vara nyfiken på jämställdhetsarbete”

  ”Jag tycker att reflektion är en nyckel i jämställdhetsarbete. Om man vågar vara nyfiken så kommer man långt.” Det säger Susanne Öberg i Sista ordet i tidningen SKOGEN.
 • Annons
 • ”EU-förslag hotar svensk skogsindustri”

  EU-förslag rörande markanvändning skulle minska de svenska avverkningarna i en omfattning som hotar en stor del av den svenska skogsindustrin, enligt Svebio.
 • Så mycket avverkningsanmäldes i fjol

  Den avverkningsanmälda arealen ökade med fyra procent i fjol. På länsnivå var dock variationerna stora. Halland stack ut med en ökning på 45 procent.
 • Annons
 • Vida förvärvar hyvleri

  Kategorier: Vida. V-Timber
  Vida-koncerner förvärvar hyvleriet V-Timber i Vrigstad i Sävsjö kommun.
 • Har skogsmark blivit för dyr?

  Under 2021 fortsatte priserna på skogsfastigheter att stiga över nästan hela landet. Har det gått för långt? Har för mycket av skogen blivit rena investeringsobjekt? Har du själv fått avstå markköp – eller frestats att sälja? Är värdeökningen rent av bara bra för den som äger skog? Svara på månadens fråga!
 • Annons