Reservatsbildning – här är råden

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Frågor om naturreservat tillhör de vanligaste hos Norra Skog. På sin webb listar föreningen vad markägaren bör tänka på.

De många frågorna beror på att en så stor andel, 85 procent, av alla naturreservat ligger i Jämtland, Norrbotten och Västerbotten. Skogsägarföreningen har därför stor erfarenhet av reservatsbildning. 

Annons
Annons

Ett tips från Norra Skog är att tidigt vara aktiv i processen. Det är viktigt för att kunna påverka utformningen av reservatet och för att myndigheten ska kunna utveckla alternativ.
Om du vill ha ersättningsmark är det också viktigt att tidigt ge besked om det. Det har visserligen, enligt Norra Skog, inte varit möjligt tidigare men nu finns förslag i skogspropositionen om att Sveaskog ska införa ett ersättningsprogram.
Vidare kan du själv föreslå områden för reservatsbildning genom programmet Nya komet.
Se till att värderingsunderlaget är korrekt – ta hjälp av din skogsinspektör, råder man också.
Dessutom behöver du ta ställning till om du ska förhandla om inlösen av marken eller begära intrångsersättning. Här kan du ta hjälp av ombud – det har du ofta rätt till vid reservatsärenden, tipsar föreningen. Om man vill stå kvar som ägare av marken är det intrångsersättning som gäller. Då erhåller markägaren ett 25 procentigt påslag utöver marknadsvärde samt ofta möjlighet att behålla exempelvis jakträtt, skriver Norra Skog.
 
 
 
Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • Aska skyddar mot snytbagge

  Snytbaggar vill inte gnaga på skogsplantor som tagit upp ämnen från aska, visar ny forskning.
 • Annons
 • Tjäderärende prövas i Högsta domstolen

  Ett ärende rörande en avverkning som stoppades på grund av tjäder kommer att prövas av Högsta domstolen.
 • Klimatförändringar minskar kolbindning i regnskog

  ​​​​​​​Klimatförändringar kan minska regnskogens förmåga att binda koldioxid. Fotosyntesen i bladen fungerar sämre vid ökad hetta, enligt en ny avhandling från Göteborgs universitet.
 • Annons
 • Nytt nummer på gång!

  Vilken dag som helst får prenumeranterna SKOGEN 9/2022 i brevlådan – men redan nu finns nya numret tillgängligt i digital form. För både prenumeranter och alla andra. Temat den här månaden är Natur- och viltvård.
 • Forskarupptäckt kan göra träd torktåliga

  Vid studier av lignin gjorde forskare en upptäckt som kan användas för att göra träd mer motståndskraftiga mot torka.
 • Annons