Reservatsbildning – här är råden

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Frågor om naturreservat tillhör de vanligaste hos Norra Skog. På sin webb listar föreningen vad markägaren bör tänka på.

De många frågorna beror på att en så stor andel, 85 procent, av alla naturreservat ligger i Jämtland, Norrbotten och Västerbotten. Skogsägarföreningen har därför stor erfarenhet av reservatsbildning. 

Annons
Annons

Ett tips från Norra Skog är att tidigt vara aktiv i processen. Det är viktigt för att kunna påverka utformningen av reservatet och för att myndigheten ska kunna utveckla alternativ.
Om du vill ha ersättningsmark är det också viktigt att tidigt ge besked om det. Det har visserligen, enligt Norra Skog, inte varit möjligt tidigare men nu finns förslag i skogspropositionen om att Sveaskog ska införa ett ersättningsprogram.
Vidare kan du själv föreslå områden för reservatsbildning genom programmet Nya komet.
Se till att värderingsunderlaget är korrekt – ta hjälp av din skogsinspektör, råder man också.
Dessutom behöver du ta ställning till om du ska förhandla om inlösen av marken eller begära intrångsersättning. Här kan du ta hjälp av ombud – det har du ofta rätt till vid reservatsärenden, tipsar föreningen. Om man vill stå kvar som ägare av marken är det intrångsersättning som gäller. Då erhåller markägaren ett 25 procentigt påslag utöver marknadsvärde samt ofta möjlighet att behålla exempelvis jakträtt, skriver Norra Skog.
 
 
 
Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • ”Sådd ger mer kvalitetstimmer"

  Det är konstigt att sådd och självsådd står för så liten del av föryngringen, tycker Per Jonasson, skogsägare och skogspoddare, när han intervjuas i Sista ordet.
 • Annons
 • Märks jämställdhetsarbetet på din arbetsplats?

  Arbetsgivare är skyldiga att jobba förebyggande för att motverka diskriminering. Görs det på din skogliga arbetsplats? Är alla med på att man ska uppträda på ett inkluderande sätt? Eller finns det brister? Kanske är man inte riktigt med i gänget om man bryter mot normen? Svara på månadens fråga!
 • Hundratals miljoner till fjällnära ärenden

  Under förra året betalade Skogsstyrelsen ersättning till 110 markägare som nekades avverkning i fjällnära skog.
 • Annons
 • Vi vill fylla på din verktygslåda!

  Kategorier: ledare, Johan Larsson
  Till alla som läser SKOGEN kan jag lova ett späckat år med fantastiska, spännande och nyttiga teman, skriver chefredaktör Johan Larsson i årets första ledare.
 • Här gick skogspriserna mot trenden

  Skogsfastigheter i norr fortsatte att locka köpare och hade en stark prisutveckling i fjol. I Mellansverige, däremot, sjönk priserna och gick således mot trenden i övriga landsdelar, enligt en rapport från Ludvig & Co.
 • Annons