Resefixare som öppnat många ögon

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Skogsresa
En av många resor till det stora landet med de stora träden, USA. Foto: Hans Ivarsson
UTMÄRKELSE Det började med en klassresa i nian. Många, många skogsresor senare be­lönas hambovärldsmästaren Jan Hedberg med Guldkvisten för att han för samman olika länders skogserfarenheter. 

När Jan Hedberg gick i nionde klass var han med och arrangerade en klassresa ut i Europa. Det var kul, upptäckte han. Två yrkesutbildningar senare (sjuksköterska och skogsmästare) blommade arrangörstalangen upp igen. När hans arbetsplats Mellanskog ville ordna resor fick han uppdraget. Första skogsresan blev till Ryssland med ljummet förhandsintresse, men till slut blev det 24 personer i gruppen och resan blev lyckad. Deltagare pratar om den fortfarande, berättar Jan.

Annons
Annons

Sedan dröjde det inte länge innan han fick ta över en gruppresa som skulle gå till stora träd i USA. Även här sviktade deltagarantalet. ”Ge mig en vecka” sa Jan Hedberg och fyllde sedan resan med 24 personer igen. Stora trädresan som den kallas har sedan utvecklats och blivit ett begrepp bland skogliga temaresor och resten är – ja, skogshistoria.

Det lilla företaget Skogsresor tycks nästan bågna under alla arrangemang. Enbart Stora trädresan har genomförts trettio gånger. Många kommande resor presenteras på hemsidan. De görs antingen helt i egen regi eller på uppdrag av skogsföretag eller skogsägar- och intresseförening.

Jan Hedberg bredvid en elefant.Det har blivit många nya möten i nya länder för Jan Hedberg, här i Nepal. Foto: Hans Ivarsson

På gång i sommar är bland annat en 17 dagar lång resa till Yukon och Alaska. 
– Populära Stora trädresan på västkusten i USA och Oslagbara Kanada norr om de stora träden har gjort att vi länge tänkt ordna fler resor i den nordamerikanska taigan, det vill säga nordliga barrskogs­bältet. Tanken är att utforska och vaska fram guldkornen av skog, natur, och kultur i om­rådet, berättar Jan.

Senare i augusti blir det två veckor i ”oslagbara” Kanada som är ett av Jans favorit­resmål. Då besöker man bland annat världens största sågverk och kan även spana efter grizzlybjörnar som fångar lax eller åka på valsafari.

Jan är alltid påläst, han kan berätta om landet och den bygd som besöks. Och kanske är hans smittande intresse för historia och landsbygdsutveckling en av anledningarna till att hans resor uppskattas av så många. 

Läs mer i SKOGEN 6-7/2018
Läs SKOGEN-numret digitalt - som prenumerant eller lösnummer»

Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • Barkborre bekämpas bäst sommartid

  Kategorier: granbarkborre, skogsskador
  Att bekämpa granbarkborrar med den så kallade sök- och plockmetoden kan inte rekommenderas under vinterhalvåret, enligt Skogsstyrelsen.
 • Annons
 • Kombimaskinen Malwa 560c

  Medlemmar vill ha mer smått

  Södra gläntar på dörren för små maskiner sedan fler medlemmar har börjat efterfråga dem. Så kan man tolka uttalanden på skogs­ägarföreningens årsstämma.
 • ”Har FSC Sverige blivit en hemlig grupp?”

  SKOGENdebatt. FSC-certifieringens nya skepnad har större befogenheter och mindre insyn. En öppnare organisation skulle kännas mer trovärdig, anser Lars M Johansson, Mellanljusnans SBO.
 • Annons
 • Poppel kan ge väldigt virkestillskott

  Kategorier: Poppel, Skogsforskning
  Poppelodlingar skulle kunna ge Sverige ytterligare 30 miljoner kubikmeter virke om året, enligt preliminära forskningsresultat.
 • Nu kan skolor boka uteklassrum på Djurgården

  Skogen i Skolans nya uteklassrum på Djurgården i Stockholm kan nu bokas av skolklasser.
 • Annons