”Rena felaktigheter borde oroa"

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
SKOGENdebatt. Peter Lindgren oroas övar att svenska folket riskerar att tro på min skildring av en verklig händelseutveckling. Men han hyser ingen oro över att folket matas med rena felaktigheter, skriver Jonas Jacobsson i en replik.

Peter Lindgren har i sin replik på min artikel uppenbarligen svårt att se det komiska i tillvaron...

Annons
Annons

Intressant att notera:

 1. Jag har inte skrivit att det är lite eller okej att avverka 16 000 hektar biologiskt värdefulla skogar per år – jag har bara skrivit att det är mycket mindre än 80 000 hektar per år
 2. När jag skriver media, agendaforskare och myndighetsaktivister exemplifierar Peter Lindgren det med SLU, Artdatabanken och samtliga naturvårdsorganisationer, det vill säga han (inte jag) kopplar ihop myndighetsaktivister med samtliga naturvårdsorganisationer
 3. Trots (eller kanske på grund av?) att Peter Lindgren är jägmästare skriver han att de avverkade skogarna är omistliga. Som jägmästare borde han veta att det är nettot mellan avverkning och återskapande som i längden blir avgörande. Jag väntar med betydande tillförsikt på analysen av vilka slags skogstyper som har avverkats och hur mycket som återskapas varje år innan jag yttrar mig om de avverkade skogarna var omistliga eller ej.  
 4. Peter Lindgren oroas över att svenska folket riskerar att tro på min skildring av en verklig händelseutveckling, men han hyser ingen oro över att folket matas med rena felaktigheter

Till sist – både naturvårdsnäring och skogsnäring tål att skrattas åt, men kanske mera att hedras ändå.

JONAS JACOBSSON, skoglig doktor

Illustrationer: Martin Jacobsson

Opinion
Publicerad:

”Vad är det han säger – återskapande?”

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
”Rena felaktigheter borde oroa"
Att återskapa natur är inte så lätt, menar debattören. På bilden: Sveaskogs kortjaktmark i Särna 2019. Foto: Peter Lindgren, Proselva.
SKOGENdebatt. Visst kommer avverkad skog att återplanteras och växa. Men det är inte alls samma sak som att den återskapas, skriver Peter Lindgren i en replik till Jonas Jacobsson.
Publicerad:
 • Höjda sågtimmerpriser i hälften av kommunerna

  Massavedspriserna sänktes i flera regioner medan sågtimmerpriserna höjdes i i 139 av landets 290 kommuner. Så summeras september av Virkesbörsen.
 • Annons
 • Fredrik Munter

  Utdelning kan utebli

  MELLANSKOG. Pandemin satte stopp för den utlovade vinst­delningen till medlemmarna, men en ny timmerpremie är ett led i arbetet för ökad medlemsnytta i landets kanske besvärligaste virkesområde.
 • Fjällnära ersättningsärenden prioriteras

  Skogsstyrelsen lovar att skyndsamt slutföra hundra pågående ersättningsärenden rörande fjällnära skog.
 • Annons
 • Matts Rolander

  Hållbar skog – bra reklam

  På brandområdet i Västmanland växer det nu så det knakar och Matts Rolander som är Skogsstyrelsen regionala viltsamordnare i Svealand ser ett stort röjningsbehov i tallungskogen. 
 • ”Skogsindustrin föröder svensk natur och våra barns framtid”

  "Skogsindustrierna och politikerna uppvisar en brist på helhetssyn. Det är bråttom att rädda vår natur. Den siste november ska skogspolitiska utredningen lämna sitt betänkande", skriver Peter Lindgren på DN:s insändarsidor och ger förslag på åtgärder.
 • Annons