”Rena felaktigheter borde oroa"

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
SKOGENdebatt. Peter Lindgren oroas övar att svenska folket riskerar att tro på min skildring av en verklig händelseutveckling. Men han hyser ingen oro över att folket matas med rena felaktigheter, skriver Jonas Jacobsson i en replik.

Peter Lindgren har i sin replik på min artikel uppenbarligen svårt att se det komiska i tillvaron...

Annons
Annons

Intressant att notera:

 1. Jag har inte skrivit att det är lite eller okej att avverka 16 000 hektar biologiskt värdefulla skogar per år – jag har bara skrivit att det är mycket mindre än 80 000 hektar per år
 2. När jag skriver media, agendaforskare och myndighetsaktivister exemplifierar Peter Lindgren det med SLU, Artdatabanken och samtliga naturvårdsorganisationer, det vill säga han (inte jag) kopplar ihop myndighetsaktivister med samtliga naturvårdsorganisationer
 3. Trots (eller kanske på grund av?) att Peter Lindgren är jägmästare skriver han att de avverkade skogarna är omistliga. Som jägmästare borde han veta att det är nettot mellan avverkning och återskapande som i längden blir avgörande. Jag väntar med betydande tillförsikt på analysen av vilka slags skogstyper som har avverkats och hur mycket som återskapas varje år innan jag yttrar mig om de avverkade skogarna var omistliga eller ej.  
 4. Peter Lindgren oroas över att svenska folket riskerar att tro på min skildring av en verklig händelseutveckling, men han hyser ingen oro över att folket matas med rena felaktigheter

Till sist – både naturvårdsnäring och skogsnäring tål att skrattas åt, men kanske mera att hedras ändå.

JONAS JACOBSSON, skoglig doktor

Illustrationer: Martin Jacobsson

Publicerad:
 • Södra har utsett ny vd

  Kategorier: Södra, Lotta Lyrå
  Lotta Lyrå har utsetts till ny vd och koncernchef för Södra. Hon kommer närmast från Clas Ohlsson men har bakgrund hos Södra.
 • Annons
 • Hans-Olof Mattson i avverkningsmogen granskog

  Hans-Olof varierar och maximerar

  Hans-Olof Mattsson i Raskamåla i Bräkne-Hoby har två ledstjärnor för sin skog: Hög produktion och variation. Han testar douglas, kustgran och lärk och ska sätta poppel längre fram. Målet är att bygga upp ett högt virkesförråd med högt slutvärde.
 • Nu svärmar barkborren

  Nu har granbarkborrarna börjat svärma i större delen av Götaland och Svealand, visar svärmningsövervakning.
 • Annons
 • Med trä som röd tråd i yrkeslivet

  Det finns många vägar till skogs- och träbranschen. Skogssverige har träffat Malin Lundström som idag säljer ett giftfritt substitut till kopparimpregnerat trä.
 • Hon blir Skogsindustriernas nya vd

  Viveka Beckeman efterträder Carina Håkansson som vd för branschorganisationen Skogsindustrierna.
 • Annons