Rekordsäsong för plantleverantör

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Foto: SCA.
2020 blev ett rekordår för SCA:s plantverksamhet Norrplant. En nyhet var att man började erbjuda frysta plantor.
Aldrig tidigare har Norrplant levererat så mycket som i fjol. Summeringen för året blev 103,5 miljoner plantor, en ökning med en miljon jämfört med förra toppnoteringen
–  I våras var vi lite oroliga för att vi skulle bli tvungna att kassera plantor på grund av coronan. Men så blev det ju inte. Istället fick vi en rekordsäsong som nog kan bli svår att överträffa på ett tag, säger Peter Engblom, affärsutvecklare, i ett pressmeddelande
Av de 103,5 miljoner plantorna var 63 miljoner tall, 33 miljoner gran, 7 miljoner contorta och knappt 600 000 var lärkplantor.
Enligt Peter Enblom har efterfrågan på plantor som sprutmålas med ett skydd mot snytbaggar fått ett uppsving. Ungefär 20 miljoner plantor snytbaggebehandlades under året.
En nyhet under fjolåret var att SCA började erbjuda frysta plantor.
– Vi sålde slut på de frysta plantorna tidigt. En del av plantorna fick vi leverera till vår skog i Lettland. Där planterar vi våra största plantor, Superpot, eftersom det passar bra för marker med stort vegetationstryck när man ska återplantera jordbruksmark eller hjälpplantera när man behöver komplettera en föryngring, säger han.
Inför innevarande år har Norrplant odlat cirka 110 miljoner plantor varav 20 miljoner redan har levererats under sensommar och höst. Resten vilar nu i snötäckta friland eller i plantskolor och börjar levereras i vår.
Norrplants externa kunder finns från Kiruna i norr till Karlstad i söder. Man har även viss export till grannländerna.
 
 
Publicerad:
 • Virkesstudion #50 – Årskrönika

  Vad har hänt sen sist? Titta på avsnittet och lyssna på vad Per Hedberg och Carl Johan Moberg har att berätta om framtiden för Virkesstudion. 
 • Annons
 • ”Bra skogsbilvägar ökar konkurrenskraften”

  SKOGENdebatt. Biometria har ett uppdrag av köpare och säljare av virke att inventera skogsbilvägnätet i Götaland. Syftet är att komma åt en del av de stigande kostnader som sänker konkurrenskraften för svensk skog, skriver vd Peter Eklund i en replik.
 • Mera känslor i skogskonflikten

  Konflikter om skogen handlar allt mer om politik och kultur och mindre om tekniska frågor, visar en undersökning från Linnéuniversitetet.
 • Annons
 • Sågverk på högvarv ger höjda timmerpriser

  Stor efterfrågan på sågade trävaror gör att Södra höjer priserna på sågråvara.
 • Styr granbarkborren ditt skogsliv?

  Måste du anpassa skötseln i din skog efter barkborren? Har skogens ekonomi förändrats i grunden? Eller har de senaste åren varit undantag? Svara på månadens fråga!
 • Annons