Rekordresultat för Sveaskog

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Sveaskog
Sveaskogs operativa rörelseresultat för 2019 blev rekordhögt och nådde på nästan 1,5 miljarder kronor.

Sveaskog ökade sitt operativa rörelseresultat med fyra procent jämfört med året innan. Det innebär rekordresultat för andra året i rad. Nettoomsättningen ökade med tre procent och nådde 7,2 miljarder kronor. Årsstämman föreslås utdelning till ägaren svenska staten på 1,1 miljarder kronor.

Annons
Annons

Året har präglats av god efterfrågan på såväl sågtimmer som massaved, men man har också  känt av en konjunkturavmattning, enligt Sveaskog.

”Högre priser har till viss del motverkats av lägre leveransvolymer. Ökad försäljning av skogsplantor och upplåtelser har bidragit positivt medan kostnaderna för skogsvård och avverkning har ökat”, skriver bolaget i sin årsredovisning

”Under 2020 kommer vi att fortsätt vårt strategiarbete och bland annat se över vilken roll vi som bolag ska ha i framtiden. En viktig fråga är kompetensförsörjningen och hur vi lyckas rekrytera nya medarbetare med rätt kompetens runt hela landet”, säger vd och koncernchef Hannele Arvonen i en skriftlig kommentar.

Om Sveaskog: Statligt bolag som äger 14 procent av Sveriges skogar. Det innebär lite drygt 3 miljoner hektar produktiv skogsmark. Under 2019 levererade Sveaskog totalt 10,6 miljoner kubikmeter råvara fast mått under bark, varav 6,1 miljoner kom från egen skog. 50 procent var massaved, 45 procent sågtimmer och fem procent var biobränsle.

 

Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • Testa dina trädkunskaper

  Alla känner väl till gran och tall – men vad vet du egentligen om dem och alla våra andra svenska träd?
 • Annons
 • Så syns coronaeffekten i skogssektorn

  Coronakrisen har slagit väldigt olika mot olika delar av skogsindustrin. Men på det hela har man klarat den väl, konstaterar Virkesbörsen i sin analys av andra kvartalet i år.
 • Skogsmaskindagarna ställs in

  Skogsmaskindagarna i Karlskoga 2020 ställs in på grund av restriktioner med anledning av coronaviruset. Mässan återkommer den 20-21 maj 2022.
 • Annons
 • De testar fjärrstyrda skotare

  Nu testar Sveaskog att fjärrstyra skotare. Fjärrstyrning skulle innebära en förbättrad arbetsmiljö för många maskinförare. ​
 • Vida nöjda med halvåret

  Kategorier: Vida, halvårsrapport
  Vida-koncernens halvårsresultat sjönk med närmare 40 procent jämfört med i fjol. Ett bra rörelseresultat efter förutsättningarna, anser ledningen.
 • Annons