Rekordmånga skogsstudenter i höst

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp. Foto: Viktor Wrange, SLU.
Den här hösten har rekordmånga börjat studera skog hos Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp. 
Terminsstarten kändes osäker på grund av pandemin. Dels var det en utmaning att anpassa undervisningen till de nya förutsättningarna. Dels undrade man om de många internationella studenterna skulle kunna resa till Sverige, skriver SLU (Sveriges lantbruksuniversitet) i Alnarp i ett nyhetsbrev.
”Men allt har gått bra. Jag tror aldrig vi haft så här många studenter vid terminsstarten,” säger programstudierektor Karin Hjelm.
Totalt ett 60-tal studenter läser antingen kurser inom Euroforesterprogrammet eller det nya mastersprogrammet som heter Skogsbruk med många mål. Utbildningen till Euroforester, ett tvåårigt mastersprogram, utvecklades i samverkan med Ikea kring år 2000. Då var inriktningen främst  mot de tre baltiska länderna. Det är fortfarande ett viktigt upptagningområde, men kretsen av länder har vidgats. 
I höstens kurser möts tolv olika nationaliteter. De flesta går hela mastersprogrammet, men en del väljer enskilda kurser. Bland dem finns flera blivande jägmästare som går en del av utbildningen i Alnarp, skriver universitetet.
” Många väljer dessutom att stanna kvar i Alnarp för att forska och doktorera. Det är väldigt roligt av flera anledningar. Utbildning och forskning går hand i hand. Forskningen tillför ny kunskap och vi får många forskare som medverkar i undervisningen. Det är förstås en bra tillgång när vi växer vidare”, säger Karin Hjelm.

 
 
 
Publicerad:
 • Barkborre bekämpas bäst sommartid

  Kategorier: granbarkborre, skogsskador
  Att bekämpa granbarkborrar med den så kallade sök- och plockmetoden kan inte rekommenderas under vinterhalvåret, enligt Skogsstyrelsen.
 • Annons
 • Kombimaskinen Malwa 560c

  Medlemmar vill ha mer smått

  Södra gläntar på dörren för små maskiner sedan fler medlemmar har börjat efterfråga dem. Så kan man tolka uttalanden på skogs­ägarföreningens årsstämma.
 • ”Har FSC Sverige blivit en hemlig grupp?”

  SKOGENdebatt. FSC-certifieringens nya skepnad har större befogenheter och mindre insyn. En öppnare organisation skulle kännas mer trovärdig, anser Lars M Johansson, Mellanljusnans SBO.
 • Annons
 • Poppel kan ge väldigt virkestillskott

  Kategorier: Poppel, Skogsforskning
  Poppelodlingar skulle kunna ge Sverige ytterligare 30 miljoner kubikmeter virke om året, enligt preliminära forskningsresultat.
 • Nu kan skolor boka uteklassrum på Djurgården

  Skogen i Skolans nya uteklassrum på Djurgården i Stockholm kan nu bokas av skolklasser.
 • Annons