Rekordlast skeppas från Sverige

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Foto: Vida.
Den största virkeslast som någonsin lämnat Sverige går från Karlhamns hamn i dag.

Virkeslasten med destination USA är på 65 417 kubikmeter. Enligt träkoncernen Vida, vars andel är nästan 35 000 kubikmeter trävaror, är detta den största enskilda virkeslast som lämnat svenskt mark.

Annons
Annons

”Vi fortsätter att öka våra volymer mot USA och det är roligt att se deras starka efterfrågan av svenskt kvalitativt konstruktionsvirke, säger Vida Woods vd Karl-Johan Löwenadler, i ett pressmeddelande.

Vidas andel är inte deras största som de skeppat till USA vid ett tillfälle. Men lasten som helhet slår alltså volymrekord.

 ”Det är en historisk fartygslast som lämnar Sverige idag och det är roligt att över hälften av virket ombord kommer från Vida”, säger han.

Publicerad:
 • Domar om nyckelbiotoper överklagas

  Skogsstyrelsen överklagar de domar som anser att markägare ska kunna överklaga nyckelbiotopsregistreringar.
 • Annons
 • Bengt Ek, chefredaktör och ansvarig utgivare

  Vacker men inte så växtlig

  Kategorier: SKOGENs ledare, Björk
  Det finns 800 växter och djur som gillar ­björken. Ytterligare 800 älskar den! Och på senare årtionden har även vi människor fått upp ögonen igen för vår vita vän: Sedan 1950-talet har björken fördubblat sin volym i de svenska skogarna. I ungskogarna har den i dag samma virkesvolym som granen. Och sett till arealen breder den också ut sig.
 • Permitterade erbjuds gröna jobb

  Kategorier: LRF, gröna jobb, plantor
  Permitterade kan få jobb inom de gröna näringarna. 8 000 personer erbjuds arbete varav 3 000 inom skogsplantering, skriver LRF i ett förslag som lämnats till Tillväxtverket.
 • Annons
 • Virkesstudion #28 – Coronaspecial

  Kategorier: Virkesstudion #28
  I det nya avsnittet av Virkesstudion diskuteras hur den rådande coronakrisen påverkar skogsnäringen. 
 • ”Så når felaktigheter om avskogning söndagsbilagorna”

  SKOGENdebatt. Varje år publicerar WRI alarmerande siffror om avskogning som letar sig in i söndagsbilagorna i Sverige. Det är bara ett problem: Sifforna stämmer helt enkelt inte, skriver Reidar Persson, tankesmedjan Sifi.
 • Annons