Rekordlast skeppas från Sverige

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Foto: Vida.
Den största virkeslast som någonsin lämnat Sverige går från Karlhamns hamn i dag.

Virkeslasten med destination USA är på 65 417 kubikmeter. Enligt träkoncernen Vida, vars andel är nästan 35 000 kubikmeter trävaror, är detta den största enskilda virkeslast som lämnat svenskt mark.

Annons
Annons

”Vi fortsätter att öka våra volymer mot USA och det är roligt att se deras starka efterfrågan av svenskt kvalitativt konstruktionsvirke, säger Vida Woods vd Karl-Johan Löwenadler, i ett pressmeddelande.

Vidas andel är inte deras största som de skeppat till USA vid ett tillfälle. Men lasten som helhet slår alltså volymrekord.

 ”Det är en historisk fartygslast som lämnar Sverige idag och det är roligt att över hälften av virket ombord kommer från Vida”, säger han.

Publicerad:
 • Grangallrat

  Här gallras mot gnaget

  VILTSKADOR. I ett småländsk granbestånd pågår just nu ett experiment. Här gallras bara längs med varannan stickväg för att man ska kunna se om omfattningen av kronhjortens skador påverkas. 
 • Annons
 • Mellanskog gör rekordutdelning

  Mellanskog delar ut drygt 56 miljoner kronor till sina 26 000 medlemmar. Det är den högsta utdelningen i skogsägarföreningens historia.
 • Magnus Ekström

  Rotpost kan öka i vår

  SÄLJFORM. För några år sedan var marknaden för rotposter och leveransrotköp glödhet. Med sjunkande timmerpriser har den svalnat rejält, men kan kanske komma igång igen i vår, säger Magnus Ekström som är skogsrådgivare på Hushållningsällskapet.
 • Annons
 • Byråkrati förvärrar rekryteringsproblem

  Skogsvårdsföretagen är beroende av utländsk personal men har mycket svårt att rekrytera. Situationen förvärras av valutanackdelar och segdragen byråkrati. 
 • Busas det i din skog?

  Har du råkat ut för problem med skador på nyplanterad skog efter skoterkörning? Kanske får du störande besök av andra fordon eller lösspringande hundar? Eller används skogen som dumpningsplats? Eller möts du av besökare som precis som du förstår att njuta av och vara rädd om skogen? Svara på Månadens fråga!
 • Annons