Rekordläsare!

Bild för Bengt Ek Written by Bengt Ek On the
SKOGEN 100 år
Bengt Ager. Foto: Mikael Forslund
Bengt Ager. Foto: Mikael Forslund
I nummer 1-14 skrev vi om en riktig långläsare av SKOGEN. Han har haft tidningen i femtio år! Men du, Bengt Ager, har prenumererat ännu längre?
SKOGEN 100 år–Ja faktiskt, när jag som nittonåring började praktisera i den småländska skogen i september 1947 visste jag inget om skogsbruk. 
–Men min far, som var rationaliseringsexpert, hade haft uppdrag i skogsindustrin och fått lite inblick. Han gav mig en prenumeration på SKOGEN och Handbok för huggare  – båda av mycket högt värde för den unge novisen.
 
Annons
Annons

Och sedan dess har du läst vidare?
–Om mitt minne inte sviker mig så har min prenumeration varit obruten i dessa dryga 66 år. Den enda lilla osäkerheten är året då jag jobbade som snö- och isforskare i Kanada 1960–61, men jag har för mig att jag fick tidningen översänd då.
 
Vad har hållit dig kvar som läsare?
–För mig har tidningens mångsidighet varit det stora värdet – jag är ganska brett intresserad – och jag läser fort-farande det allra mesta i varje nummer. Och under perioder då jag sysslat med helt annat än skogsbruk har SKOGEN hållit mig uppdaterad om utvecklingen.
 
Du har använt tidningen konkret i jobbet också.
–Ja, när jag ögnade min rapport från 2012 om skogsarbetets rationalisering och humanisering sedan 1900 fann jag arton hänvisningar till SKOGEN. Därför har jag varit mån om att publicera samtliga mina artiklar i ämnet bara  där så att framtida arbetsforskare lätt ska kunna hitta dem. Artikeln i nummer 3-14 är den sjätte sedan 2008. Om jag fortsätter att everera cirka en artikel per år, kan jag då räknas in som en lågfrekvent resurs i SKOGEN:s frilanskader?
 
SKOGEN 5/2014
 
Publicerad:
Bild för Bengt Ek
Bengt Ek
Chefredaktör och generalsekreterare
 • Kombimaskinen Malwa 560c

  Medlemmar vill ha mer smått

  Södra gläntar på dörren för små maskiner sedan fler medlemmar har börjat efterfråga dem. Så kan man tolka uttalanden på skogs­ägarföreningens årsstämma.
 • Annons
 • ”Har FSC Sverige blivit en hemlig grupp?”

  SKOGENdebatt. FSC-certifieringens nya skepnad har större befogenheter och mindre insyn. En öppnare organisation skulle kännas mer trovärdig, anser Lars M Johansson, Mellanljusnans SBO.
 • Poppel kan ge väldigt virkestillskott

  Kategorier: Poppel, Skogsforskning
  Poppelodlingar skulle kunna ge Sverige ytterligare 30 miljoner kubikmeter virke om året, enligt preliminära forskningsresultat.
 • Annons
 • Nu kan skolor boka uteklassrum på Djurgården

  Skogen i Skolans nya uteklassrum på Djurgården i Stockholm kan nu bokas av skolklasser.
 • Johnny hjälper vid jobbsök

  Kategorier: Skogenjobb, Skogssverige
  Johnny Nattsjö, annonsansvarig hos Föreningen Skogen, kan det mesta om att formulera budskap för varumärkesbyggande och rekrytering. Dessutom är han en mästerlig tecknare.
 • Annons