Rekordkvartal för Södra

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Marknadsmassa gav Södras kvartalsresultat ett uppsving till rekordnivå.

Södras resultat för andra kvartalet nådde 2,3 miljarder kronor, en ökning med 75 procent jämfört med samma period i fjol och det högsta någonsin, enligt ett pressmeddelande från Södra.

Annons
Annons

Nettoomsättningen på närmare 9 miljarder kronor innebär en ökning med 23 procent.
Avkastningen på sysselsatt kapital steg från 18 procent till 39 procent. Soliditeten var  61 procent vid slutet av andra kvartalet i år.
För det stora resultatlyftet står Södra Cell. Affärsområdet för marknadsmassa ökade anmärkningsvärt, mer än 150 procent, till nästan 1,7 miljarder kronor. Starkare prisnivå, gynnsam valutakurs i kombination med ökad produktion och utleveranser uppges vara orsakerna.
Södra Wood, affärsområdet för sågade trävaror, höjde rörelseresultatet med knappt 5 procent jämfört med andra kvartalet i fjol och nådde 866 miljoner. Trävaror har haft en god prisbild men efterfrågan beskrivs som vikande, enligt Södra.
Medan koncernchef och vd Lotta Lyrå beskriver det gångna kvartalets resultat som glädjande för Södra anser hon samtidigt att det finns orosmoln.
– Osäkerheten kring marknadsutvecklingen har ökat betydligt på grund av den globala turbulensen och negativa konjunkturutvecklingen. Detta kan påverka våra huvudprodukter framåt, vilket redan visat sig genom en minskad efterfrågan i Europas konsumentnära bygghandel under slutet av kvartalet. Vi följer utvecklingen noggrant, fortsätter att fokusera på det vi kan påverka och jobbar hårt varje dag för att stärka Södras långsiktiga konkurrenskraft, säger Lotta Lyrå.
Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • ”Sådd ger mer kvalitetstimmer"

  Det är konstigt att sådd och självsådd står för så liten del av föryngringen, tycker Per Jonasson, skogsägare och skogspoddare, när han intervjuas i Sista ordet.
 • Annons
 • Märks jämställdhetsarbetet på din arbetsplats?

  Arbetsgivare är skyldiga att jobba förebyggande för att motverka diskriminering. Görs det på din skogliga arbetsplats? Är alla med på att man ska uppträda på ett inkluderande sätt? Eller finns det brister? Kanske är man inte riktigt med i gänget om man bryter mot normen? Svara på månadens fråga!
 • Hundratals miljoner till fjällnära ärenden

  Under förra året betalade Skogsstyrelsen ersättning till 110 markägare som nekades avverkning i fjällnära skog.
 • Annons
 • Vi vill fylla på din verktygslåda!

  Kategorier: ledare, Johan Larsson
  Till alla som läser SKOGEN kan jag lova ett späckat år med fantastiska, spännande och nyttiga teman, skriver chefredaktör Johan Larsson i årets första ledare.
 • Här gick skogspriserna mot trenden

  Skogsfastigheter i norr fortsatte att locka köpare och hade en stark prisutveckling i fjol. I Mellansverige, däremot, sjönk priserna och gick således mot trenden i övriga landsdelar, enligt en rapport från Ludvig & Co.
 • Annons