Rekordersättning till fjällnära reservat

7 mars Länsstyrelsen i Västerbotten betalar ut det högsta beloppet någonsin för reservatsbildande.

Rekordersättning till fjällnära reservat
Förhandlingarna är klara om nya reservatet Groddnaliden-Stabburträsk.

Det nya naturreservatet heter Groddnaliden-Stabburträsk. För det ersätts markägaren Sorsele övre allmänningsskog med hundra miljoner kronor.

I ett pressmeddelande från Länsstyrelsen Västerbotten beskrivs området som stort och obetydligt påverkat av skogsbruk. Här finns urskogsartade gran- och tallskogar med 400-åriga träd.

– Det tog ungefär två år, men nu är det äntligen klart. Vi är mycket nöjda med överenskommelsen om ett antal naturreservat, där Groddnaliden-Stabburträsk var den sista pusselbiten. Nu hoppas vi kunna gå vidare med fler områden, säger Anders Pettersson, förvaltare för Tärna-Stensele och Sorsele övre allmänningsskogar.

Fler områden står på kö för att skyddas. Men just nu saknas  resurser. Totalt omfattar planerna 20 000 hektar fjällnära skog fördelat på sex naturreservat. Cirka 12 000 hektar är produktiv skogsmark.

– Vi är överens med Västerbottens allmänningsskogar om fler nya reservat. Det är förhandlat och klart, det som saknas är pengar. Vi hoppas kunna gå vidare, men i dagsläget tar det lång tid på grund av begränsade resurser, säger Björn Jonsson, naturvårdsdirektör på Länsstyrelsen Västerbotten.

Ersättningen kommer från Naturvårdsverket, men indirekt även från Skogsstyrelsens som nekat markägare att avverka och ersatt dem för begränsningen i brukandet.

Överenskomna naturreservat:

Med Sorsele övre allmänning:  Groddnaliden-Stabburträsk och Stor-Lairo syd Med Tärna-Stensele alllmänning: Ryfjället (delen Järvsjön) och Daikanberget Med Vilhelmina övre allmänning: Njakafjäll utökning och Vännåt

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Paul är ny virkesansvarig på Skogssällskapet i västra Götaland
SkogsJobb