Rekord igen för donation till cancerforskning

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Foto: Olofsfors.
När Olofsfors auktionerade ut skogsmaskinband till förmån för forskning om bröstcancer blev donationen rekordstor. Detta tack vare ett samarbete mellan skogsentreprenörer.

Ett år går så fort – vilket är jättebra i vissa sammanhang: Nu har Olofsfors hållit sin årliga auktion till förmån för Bröstcancerförbundets Rosa bandet-kampanj igen. Ett par rosa skogsmaskinband säljs varje år sedan 2010 till högstbjudande och den här gången ropades de in för 165 000 ­kronor – rekord i år igen. I fjol blev slutsumman 155 000.

Annons
Annons

I år lanserade företaget Samsons en ny modell för bud: Man bjöd in andra, mindre företag att gå samman och köpa andelar om 5 000 kronor.

– Det finns många mindre skogsentreprenörer som gärna vill vara med och stödja bröstcancerforskningen genom rosa bandet, men som inte har möjlighet att lägga ett vinnande bud på auktionen. Därför ger vi dem nu möjligheten att tillsammans lägga ett bud för att samla in så mycket som möjligt till forskningen. Sedan får man se det som en bonus om någon av anbudsköparna tar hem bandet, säger Daniel Mörk, en av Samsons delägare, i ett pressmeddelande från Olofsfors.

Initiativet kallas Samsons andelar och även om deras sammanlagda bud inte hade blivit högst skulle pengarna ha skänkts under alla omständigheter.

De rosa maskinbanden kommer att lottas ut bland dem som har köpt andelar. 29 företag köpte andelar, varav några köpte två.

ANDERS DANIELSSON

Publicerad:
 • ”Barkborrens framfart inte reservatens fel”

  DEBATT. Det är olyckligt att barkborrens framfart skylls på naturreservaten. 97 procent av skogen där barkborrarna trivs ligger utanför reservaten, skriver Göran Rune, Skogsstyrelsen, och Claes Svedlindh, Naturvårdsverket.
 • Annons
 • Virkesstudion #21 - Kompetensförsörjning

  Hur lockar vi unga till branschen? Det är frågan som Virkesstudion diskuterar i sitt senaste avsnitt. 
 • ”Vi tar avstånd från sexistisk marknadsföring”

  Kategorier: jämställdhet, sexism
  DEBATT. Svensk skogsnäring tar starkt avstånd från marknadsföring av skogsmaskiner med lättklädda kvinnor, skriver flera chefer i ett gemensamt uttalande.
 • Annons
 • Carl-Philip Sandberg

  Litet kliv från maskin till inköp

  SPÅRBYTE. Variationen är charmen med jobbet, tycker Carl-Philip Sandberg som för ett och ett halvt år sedan tog klivet från skogsmaskinförare till inköpare hos Sydved. 
 • Här testas 90-tonnare

  Sveaskog och Volvo Lastvagnar testar nu timmertransporter på upp till 90 ton. .
 • Annons