Rekord igen för donation till cancerforskning

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Foto: Olofsfors.
När Olofsfors auktionerade ut skogsmaskinband till förmån för forskning om bröstcancer blev donationen rekordstor. Detta tack vare ett samarbete mellan skogsentreprenörer.

Ett år går så fort – vilket är jättebra i vissa sammanhang: Nu har Olofsfors hållit sin årliga auktion till förmån för Bröstcancerförbundets Rosa bandet-kampanj igen. Ett par rosa skogsmaskinband säljs varje år sedan 2010 till högstbjudande och den här gången ropades de in för 165 000 ­kronor – rekord i år igen. I fjol blev slutsumman 155 000.

Annons
Annons

I år lanserade företaget Samsons en ny modell för bud: Man bjöd in andra, mindre företag att gå samman och köpa andelar om 5 000 kronor.

– Det finns många mindre skogsentreprenörer som gärna vill vara med och stödja bröstcancerforskningen genom rosa bandet, men som inte har möjlighet att lägga ett vinnande bud på auktionen. Därför ger vi dem nu möjligheten att tillsammans lägga ett bud för att samla in så mycket som möjligt till forskningen. Sedan får man se det som en bonus om någon av anbudsköparna tar hem bandet, säger Daniel Mörk, en av Samsons delägare, i ett pressmeddelande från Olofsfors.

Initiativet kallas Samsons andelar och även om deras sammanlagda bud inte hade blivit högst skulle pengarna ha skänkts under alla omständigheter.

De rosa maskinbanden kommer att lottas ut bland dem som har köpt andelar. 29 företag köpte andelar, varav några köpte två.

ANDERS DANIELSSON

Publicerad:
 • Byråkrati förvärrar rekryteringsproblem

  Skogsvårdsföretagen är beroende av utländsk personal men har mycket svårt att rekrytera. Situationen förvärras av valutanackdelar och segdragen byråkrati. 
 • Annons
 • Busas det i din skog?

  Har du råkat ut för problem med skador på nyplanterad skog efter skoterkörning? Kanske får du störande besök av andra fordon eller lösspringande hundar? Eller används skogen som dumpningsplats? Eller möts du av besökare som precis som du förstår att njuta av och vara rädd om skogen? Svara på Månadens fråga!
 • ”Förbjud högstubbar av gran”

  Kategorier: debatt, Björn Särnmark
  SKOGENdebatt. Hur kan Skogsstyrelsen kräva att det ska lämnas högstubbar på hyggen som blir rena yngelhärdarna för granbarkborre - har vi inte lärt av historien? Det undrar tidigare skogvaktaren Björn Särnmark i Värmland.
 • Annons
 • Lena Larsson

  Så minskar skogsbruket utsläppen

  Skogens roll i klimatarbetet är betydelsefull och branschen slår sig gärna för bröstet så att hjälte­glorian guppar. Men skogs­brukets verksamheter i sig sörplar bränsle och genererar utsläpp och det finns stort utrymme för förbättringar.
 • Visst hopp om minskade barkborreskador

  Kategorier: granbarkborre, skogsskador
  Under 2019 minskade förökningen av granbarkborre jämfört med 2018. Det ger visst hopp om att ökningstakten av barkborreskador avtar i sommar, enligt en studie från SLU.
 • Annons