”Registrering av nyckelbiotoper kan överklagas"

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Skogsstyrelsens registrering av en nyckelbiotop bör betraktas som ett beslut från myndigheten. Därför ska det gå att överklaga, enligt en ny dom från förvaltningsrätten.

Tidigare har flera av landets förvaltningsdomstolar kommit fram till att Skogsstyrelsens registrering av nyckelbiotoper inte utgör överklagbara beslut. En ny dom från förvaltningsrätten i Jönköping går i en annan riktning, skriver Skogsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Annons
Annons

”Domstolen konstaterar att nyckelbiotopsregistreringen i kombination med information till markägaren tillsammans ska ses som en helhet och därmed utgöra ett beslut. Vi behöver nu analysera domen och se vad den eventuellt innebär för Skogsstyrelsens arbete”, säger Cecilia Hedman, chefsjurist på Skogsstyrelsen.

En nyckelbiotop är en skog som med sina höga naturvärden har särskilt stor betydelse för vissa växter och djur.

De aktuella nyckelbiotopsregistreringarna genomfördes 1998 och 2004 och markägaren begärde i april 2019 att registreringarna skulle tas bort från Skogsstyrelsens register, men myndigheten såg ingen anledning till detta och sa nej.

 Markägaren begärde då att få ett överklagbart beslut i frågan. Skogsstyrelsen informerade i juli 2019 återigen markägaren om att nyckelbiotopsregistreringen inte utgör överklagbart beslut.

Markägaren skickade därefter in ett överklagade som nu har prövats av förvaltningsrätten som alltså kommer fram till att registreringen i kombination med information till markägaren ska ses som ett överklagbart beslut. Vidare avslog förvaltningsrätten markägarens begäran att aktuella nyckelbiotoper skulle avregistreras.

 

Publicerad:
 • Testa dina trädkunskaper

  Alla känner väl till gran och tall – men vad vet du egentligen om dem och alla våra andra svenska träd?
 • Annons
 • Så syns coronaeffekten i skogssektorn

  Coronakrisen har slagit väldigt olika mot olika delar av skogsindustrin. Men på det hela har man klarat den väl, konstaterar Virkesbörsen i sin analys av andra kvartalet i år.
 • Skogsmaskindagarna ställs in

  Skogsmaskindagarna i Karlskoga 2020 ställs in på grund av restriktioner med anledning av coronaviruset. Mässan återkommer den 20-21 maj 2022.
 • Annons
 • De testar fjärrstyrda skotare

  Nu testar Sveaskog att fjärrstyra skotare. Fjärrstyrning skulle innebära en förbättrad arbetsmiljö för många maskinförare. ​
 • Vida nöjda med halvåret

  Kategorier: Vida, halvårsrapport
  Vida-koncernens halvårsresultat sjönk med närmare 40 procent jämfört med i fjol. Ett bra rörelseresultat efter förutsättningarna, anser ledningen.
 • Annons