”Registrering av nyckelbiotoper kan överklagas"

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Skogsstyrelsens registrering av en nyckelbiotop bör betraktas som ett beslut från myndigheten. Därför ska det gå att överklaga, enligt en ny dom från förvaltningsrätten.

Tidigare har flera av landets förvaltningsdomstolar kommit fram till att Skogsstyrelsens registrering av nyckelbiotoper inte utgör överklagbara beslut. En ny dom från förvaltningsrätten i Jönköping går i en annan riktning, skriver Skogsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Annons
Annons

”Domstolen konstaterar att nyckelbiotopsregistreringen i kombination med information till markägaren tillsammans ska ses som en helhet och därmed utgöra ett beslut. Vi behöver nu analysera domen och se vad den eventuellt innebär för Skogsstyrelsens arbete”, säger Cecilia Hedman, chefsjurist på Skogsstyrelsen.

En nyckelbiotop är en skog som med sina höga naturvärden har särskilt stor betydelse för vissa växter och djur.

De aktuella nyckelbiotopsregistreringarna genomfördes 1998 och 2004 och markägaren begärde i april 2019 att registreringarna skulle tas bort från Skogsstyrelsens register, men myndigheten såg ingen anledning till detta och sa nej.

 Markägaren begärde då att få ett överklagbart beslut i frågan. Skogsstyrelsen informerade i juli 2019 återigen markägaren om att nyckelbiotopsregistreringen inte utgör överklagbart beslut.

Markägaren skickade därefter in ett överklagade som nu har prövats av förvaltningsrätten som alltså kommer fram till att registreringen i kombination med information till markägaren ska ses som ett överklagbart beslut. Vidare avslog förvaltningsrätten markägarens begäran att aktuella nyckelbiotoper skulle avregistreras.

 

Publicerad:
 • Södra har utsett ny vd

  Kategorier: Södra, Lotta Lyrå
  Lotta Lyrå har utsetts till ny vd och koncernchef för Södra. Hon kommer närmast från Clas Ohlsson men har bakgrund hos Södra.
 • Annons
 • Hans-Olof Mattson i avverkningsmogen granskog

  Hans-Olof varierar och maximerar

  Hans-Olof Mattsson i Raskamåla i Bräkne-Hoby har två ledstjärnor för sin skog: Hög produktion och variation. Han testar douglas, kustgran och lärk och ska sätta poppel längre fram. Målet är att bygga upp ett högt virkesförråd med högt slutvärde.
 • Nu svärmar barkborren

  Nu har granbarkborrarna börjat svärma i större delen av Götaland och Svealand, visar svärmningsövervakning.
 • Annons
 • Med trä som röd tråd i yrkeslivet

  Det finns många vägar till skogs- och träbranschen. Skogssverige har träffat Malin Lundström som idag säljer ett giftfritt substitut till kopparimpregnerat trä.
 • Hon blir Skogsindustriernas nya vd

  Viveka Beckeman efterträder Carina Håkansson som vd för branschorganisationen Skogsindustrierna.
 • Annons