”Regeringsförslaget är ett misstroende mot skogsägarna”

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Inventeringarna kommer att leda till att allt mer skogsmark tas ur bruk trots att satsningarna på naturvård redan är stora, hävdar LRF.
Regeringen har lagt ett förslag om att satsa 20 miljoner om året på att inventera nyckelbiotoper över hela landet. Det har fått skogsägarföreningarna och LRF att se rött.

Sven-Erik Hammar, ordförande för LRF Skogsägarna, varför anser ni att regeringens förslag om en landsomfattande nyckelbiotopsinventering är så illa?

Annons
Annons

– Det finns flera skäl. Ett är att metodiken vid nyckelbiotopsinventering inte fungerar, det var därför som de stoppades av Skogsstyrelsen i nordvästra Sverige. Men det här är inte bara en fråga om metodik, den är betydligt mer övergripande än så.

Hur då?

– Det är ett misstroende mot skogsägarna och den skogspolitik som främjat frihet under ansvar. Det här drabbar samhällsekonomin, jobben på landsbygden och den planerade övergången till bioekonomi. 

– Regeringen pratar om skogens gröna guld som en väg att ställa om till fossilfritt och därmed bekämpa klimatförändringarna. Vi kommer alltså att behöva mer trä från skogen. Samtidigt kommer inventeringarna leda till att vi får allt mindre produktiv skogsmark. Resonemanget går inte ihop.

Men kan inte inventeringen leda till fördelar för skogsbruket, som att man upptäcker att det finns så gott om nyckelbiotoper att man inte behöver öka andelen skyddad skog?

– Det finns absolut inget som tyder på det. Erfarenheten visar att inventeringar av nyckelbiotoper leder till att mer skogsmark tas ur brukande.

 

 

 

 

Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • "Hög tid ta itu med missuppfattningar om skog och klimat”

  SKOGENdebatt. Det finns  många missuppfattningar om skogen och klimatet. En fristående tankesmedja för skog skulle kunna nå ut med vad som behöver göras, skriver Reidar Persson
 • Annons
 • Virkesstudion #57 – Uppdatering med Magnus Thor

  Viktiga skogsägardatum samt kunskap från en stor skogsentreprenör sprids i det här avsnittet av Virkesstudion.
 • Fler nöjda med reservatsbildande

  Fler markägare än tidigare är nöjda över att ha inrättat naturreservat på sina marker.
 • Annons
 • Filma ditt skogsjobb

  Kategorier: Skogen i Skolan, SKOGSJOBB
  En liten film om just din jobbvardag i skogen kanske kan väcka intresse för sektorn hos unga. Så resonerar Skogen i Skolan som efterlyser bidrag om alla typer av skogsjobb.
 • Tysklands virkesexport accelererar

  Såväl avverkningar som rundvirkesexport ökade dramatiskt i Tyskland under förra året, enligt en analys från Wood Resources International.
 • Annons