”Regeringen måste agera"

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Fotto: LE Carlsson, SKOGENbild.
Med anledning av Skogsstyrelsens skärpta tillämpning av artskyddet uppmanar nu även Norra Skog regeringen att agera.

Framöver ska varje fågel skydddas från störning av jord- eller skogsbruk. Det kommer att drabba norra Sverige hårt och slå ut landets familjeskogsbrukare, anser Norra Skog i ett pressmeddelande.

Annons
Annons

– Den här förordningen innebär att en svensk skogsägare ska ta hänsyn till alla vilda fåglar, oavsett hur vanliga de är, och det kommer göra det omöjligt för en skogsägare att bruka sin skog, enligt Ida Nyberg, jurist hos Norra Skog.
Skogsstyrelsen skrev i ett pressmeddelande nyligen att nya domar, från mark- och miljödomstolarna och EU-domstolen, har skapat en ”ny ordning i skogen”.
Den nya ordningen är att hänsyn ska visas varje fågel på individnivå, eftersom alla vilda fåglar är skyddade enligt artskyddsförordningen.
 Ida Nyberg menar att regeringen blandat ihop olika lagstiftningar och låtit den svenska gå mycket längre än EU:s skyddsnivå kräver.
–  Skogen ska brukas klokt med hänsyn både till natur och djur men delar av den här förordningen är orealistisk och kommer kraftigt påverka enskilda människor, svensk ekonomi och infrastruktur, säger hon.  
Skogsstyrelsen lägger dessutom allt utredningsansvar på den enskilda skogsägaren som nu måste redovisa förekomsten av samtliga fåglar i sin brukade skog.
  – Det är inte praktiskt möjligt och avgränsbart för en skogsägare att alltid veta vilka arter som finns inom ett visst område. Just nu vältras hela ansvaret över på skogsägaren medan regeringen bara står och ser på. Det är inte en rimlig ansvarsfördelning mellan stat och enskilda. Norra Skog anser att skog ska brukas med generell hänsyn där naturvärdena är låga, med förstärkt hänsyn där det behövs och att skog ska bevaras orörd där det är lämpligt, avslutar Ida Nyberg. 
 
 
Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • Aska skyddar mot snytbagge

  Snytbaggar vill inte gnaga på skogsplantor som tagit upp ämnen från aska, visar ny forskning.
 • Annons
 • Tjäderärende prövas i Högsta domstolen

  Ett ärende rörande en avverkning som stoppades på grund av tjäder kommer att prövas av Högsta domstolen.
 • Klimatförändringar minskar kolbindning i regnskog

  ​​​​​​​Klimatförändringar kan minska regnskogens förmåga att binda koldioxid. Fotosyntesen i bladen fungerar sämre vid ökad hetta, enligt en ny avhandling från Göteborgs universitet.
 • Annons
 • Nytt nummer på gång!

  Vilken dag som helst får prenumeranterna SKOGEN 9/2022 i brevlådan – men redan nu finns nya numret tillgängligt i digital form. För både prenumeranter och alla andra. Temat den här månaden är Natur- och viltvård.
 • Forskarupptäckt kan göra träd torktåliga

  Vid studier av lignin gjorde forskare en upptäckt som kan användas för att göra träd mer motståndskraftiga mot torka.
 • Annons