”Regeringen måste agera"

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Fotto: LE Carlsson, SKOGENbild.
Med anledning av Skogsstyrelsens skärpta tillämpning av artskyddet uppmanar nu även Norra Skog regeringen att agera.

Framöver ska varje fågel skydddas från störning av jord- eller skogsbruk. Det kommer att drabba norra Sverige hårt och slå ut landets familjeskogsbrukare, anser Norra Skog i ett pressmeddelande.

Annons
Annons

– Den här förordningen innebär att en svensk skogsägare ska ta hänsyn till alla vilda fåglar, oavsett hur vanliga de är, och det kommer göra det omöjligt för en skogsägare att bruka sin skog, enligt Ida Nyberg, jurist hos Norra Skog.
Skogsstyrelsen skrev i ett pressmeddelande nyligen att nya domar, från mark- och miljödomstolarna och EU-domstolen, har skapat en ”ny ordning i skogen”.
Den nya ordningen är att hänsyn ska visas varje fågel på individnivå, eftersom alla vilda fåglar är skyddade enligt artskyddsförordningen.
 Ida Nyberg menar att regeringen blandat ihop olika lagstiftningar och låtit den svenska gå mycket längre än EU:s skyddsnivå kräver.
–  Skogen ska brukas klokt med hänsyn både till natur och djur men delar av den här förordningen är orealistisk och kommer kraftigt påverka enskilda människor, svensk ekonomi och infrastruktur, säger hon.  
Skogsstyrelsen lägger dessutom allt utredningsansvar på den enskilda skogsägaren som nu måste redovisa förekomsten av samtliga fåglar i sin brukade skog.
  – Det är inte praktiskt möjligt och avgränsbart för en skogsägare att alltid veta vilka arter som finns inom ett visst område. Just nu vältras hela ansvaret över på skogsägaren medan regeringen bara står och ser på. Det är inte en rimlig ansvarsfördelning mellan stat och enskilda. Norra Skog anser att skog ska brukas med generell hänsyn där naturvärdena är låga, med förstärkt hänsyn där det behövs och att skog ska bevaras orörd där det är lämpligt, avslutar Ida Nyberg. 
 
 
Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • ”Sådd ger mer kvalitetstimmer"

  Det är konstigt att sådd och självsådd står för så liten del av föryngringen, tycker Per Jonasson, skogsägare och skogspoddare, när han intervjuas i Sista ordet.
 • Annons
 • Märks jämställdhetsarbetet på din arbetsplats?

  Arbetsgivare är skyldiga att jobba förebyggande för att motverka diskriminering. Görs det på din skogliga arbetsplats? Är alla med på att man ska uppträda på ett inkluderande sätt? Eller finns det brister? Kanske är man inte riktigt med i gänget om man bryter mot normen? Svara på månadens fråga!
 • Hundratals miljoner till fjällnära ärenden

  Under förra året betalade Skogsstyrelsen ersättning till 110 markägare som nekades avverkning i fjällnära skog.
 • Annons
 • Vi vill fylla på din verktygslåda!

  Kategorier: ledare, Johan Larsson
  Till alla som läser SKOGEN kan jag lova ett späckat år med fantastiska, spännande och nyttiga teman, skriver chefredaktör Johan Larsson i årets första ledare.
 • Här gick skogspriserna mot trenden

  Skogsfastigheter i norr fortsatte att locka köpare och hade en stark prisutveckling i fjol. I Mellansverige, däremot, sjönk priserna och gick således mot trenden i övriga landsdelar, enligt en rapport från Ludvig & Co.
 • Annons