Daniel Eggertz är både jägmästare och jurist och var med och utvecklade Regelrätt skogsbruk.
Daniel Eggertz var då nybakad jurist och jägmästare och höll på med miljörätt – en bra kombination för att konstruera en sådan tjänst, efterfrågad av skogsnäringen som låg i startgroparna för certifiering.
Certifieringarna ställde krav på företagen att på ett enkelt sätt att hålla miljörättsliga krav tillgängliga.
– Regelrätt skogsbruk utgår från en avgränsad aktivitet, till exempel att bygga skogsbilväg eller markbereda. Slår man upp den aktiviteten får man direkt veta vilka specifika lagkrav man ska ta hänsyn till. Ofta finns de i många olika författningar.
– Plantering berörs till exempel av skogsvårdslagen, bekämpningsmedelsförordningen, arbetsmiljölagstiftning och så vidare, säger Daniel Eggertz.
Han berättar att tjänsten är uppskattad av många och att i princip alla de största skogsföretagen använder den. Även många sågverksindustrier och skogsägarföreningar prenumererar och man kan mot ytterligare en avgift också göra det möjligt för enskilda att ta del av tjänsten, exempelvis anställda eller medlemmar.
Regelrätt skogsbruk uppdateras med nyheter inom lagstiftningen och presenterar även domstolsavgöranden inom området.
– Vi presenterar bara de tvingande reglerna, inte rekommendationer, certifieringskrav eller liknande, säger Daniel Eggertz.
Olika markeringar visar också olika typer av ansvar. En röd triangel visar att det kan medföra straffansvar om man inte lever upp till den aktuella bestämmelsen. En blå triangel betyder att en avgift hotar. Omarkerat medför påpekanden från myndighet, kanske ett föreläggande.
SKOGEN 2/2016