Regelrätt skogsbruk – din juridiska lots

Bild för ulla.sundin.beck@telia.com Written by ulla.sundin.bec... On the
Man ska inte behöva läsa hela lagboken för att hålla koll på bestämmelser och förordningar vid olika skogsåtgärder. Det är tanken bakom Regelrätt skogsbruk, en betaltjänst som Skogforsk erbjuder sedan 1998.

Daniel EggertzDaniel Eggertz är både jägmästare och jurist och var med och utvecklade Regelrätt skogsbruk.

Annons
Annons

Daniel Eggertz var då nybakad jurist och jäg­mästare och höll på med miljörätt – en bra kombi­nation för att konstruera en sådan tjänst, efter­frågad av skogsnäringen som låg i startgroparna för certifiering.

Certifieringarna ställde krav på ­företagen att på ett enkelt sätt att hålla miljö­rättsliga krav tillgängliga.
– Regelrätt skogsbruk utgår från en avgränsad aktivitet, till exempel att bygga skogsbilväg eller markbereda. Slår man upp den aktiviteten får man direkt veta vilka specifika lagkrav man ska ta hänsyn till. Ofta finns de i många olika författningar.
– Plantering berörs till exempel av skogsvårdslagen, bekämpnings­medelsförordningen, arbetsmiljölag­stiftning och så vidare, säger Daniel Eggertz.
Han berättar att tjänsten är uppskattad av många och att i princip alla de största skogsföretagen använder den. Även många sågverksindustrier och skogsägarföreningar prenumererar och man kan mot ytterligare en avgift också göra det möjligt för enskilda att ta del av tjänsten, exempelvis anställda eller medlemmar.

Regelrätt skogsbruk uppdateras med nyheter inom lagstiftningen och presenterar även domstolsavgöranden inom området.
– Vi presenterar bara de tvingande reglerna, inte rekommendationer, ­certifieringskrav eller liknande, säger Daniel Eggertz.
Olika markeringar visar också olika typer av ansvar. En röd triangel visar att det kan medföra straffansvar om man inte lever upp till den aktuella bestämmelsen. En blå triangel betyder att en avgift hotar. Omarkerat medför påpekanden från myndighet, kanske ett föreläggande.

SKOGEN 2/2016

Webbtjänsten: Regelrätt skogsbruk

 

Publicerad:
Bild för ulla.sundin.beck@telia.com
Ulla Sundin Beck
Frilansjournalist
 • Barkborre bekämpas bäst sommartid

  Kategorier: granbarkborre, skogsskador
  Att bekämpa granbarkborrar med den så kallade sök- och plockmetoden kan inte rekommenderas under vinterhalvåret, enligt Skogsstyrelsen.
 • Annons
 • Kombimaskinen Malwa 560c

  Medlemmar vill ha mer smått

  Södra gläntar på dörren för små maskiner sedan fler medlemmar har börjat efterfråga dem. Så kan man tolka uttalanden på skogs­ägarföreningens årsstämma.
 • ”Har FSC Sverige blivit en hemlig grupp?”

  SKOGENdebatt. FSC-certifieringens nya skepnad har större befogenheter och mindre insyn. En öppnare organisation skulle kännas mer trovärdig, anser Lars M Johansson, Mellanljusnans SBO.
 • Annons
 • Poppel kan ge väldigt virkestillskott

  Kategorier: Poppel, Skogsforskning
  Poppelodlingar skulle kunna ge Sverige ytterligare 30 miljoner kubikmeter virke om året, enligt preliminära forskningsresultat.
 • Nu kan skolor boka uteklassrum på Djurgården

  Skogen i Skolans nya uteklassrum på Djurgården i Stockholm kan nu bokas av skolklasser.
 • Annons