Regellättnad för timmerlagring

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Foto: Kerstin Jonsson, SKOGENbild.
Regeringen inför en tillfällig regellättnad för att skogsbruket snabbare ska kunna utöka lagringen av timmer. 

Beslutet är avgörande för att granar som angripits av granbarkborre ska kunna avverkas och transporteras ut ur skogen, skriver Skogsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Annons
Annons

Ändringen i regeringsbeslutet innebär att den tillståndsplikt som finns idag vid lagring av en större mängd virke kommer att ersättas med en anmälningsplikt. Processen för att få lagringstillstånd kan därmed kortas från minst sex månader till ett antal veckor.

”Det ökade lagringsbehovet är en följd av en vikande efterfrågan på virke på grund av covid-19-pandemin, samtidigt som det pågår ett omfattande granbarkborreangrepp i Götaland och Svealand. Det finns därför ett brådskande behov av att avverka och transportera ut angripet virke ur skogen under svärmningsperioden”, skriver Skogsstyrelsen.

Publicerad:
 • Virkesstudion #45 – svensk skogsstrategi

  I dagens avsnitt träffar Virkesstudion personer som på olika sätt arbetar med den svenska skogsstrategin.
 • Annons
 • ”Attityden mot skogsbruket måste ändras”

  SKOGENdebatt. Skogsbruket får allt sämre lönsamhet samtidigt som pålagorna ökar och äganderätten inskränks. Hur kan beslutsfattare göra så mot en näring som är så viktig för Sverige? Ändra attityd!  Det säger Karin Brunsberg, praktiker i skogsbruket sedan 50 år.
 • Äganderätten oroar mest

  Fler skogsägare än i fjol tror på ökade timmer- och fastighetspriser. Men äganderätten oroar allt fler, enligt Skogsbarometern.
 • Annons
 • Jenny Book

  Ny på jobbet: Jenny Book

  I april tog Jenny Book över ­kommunikationen på John Deere Forestry efter Dieter Reinisch som nu går i pension efter många år på företaget.
 • Frisk ask kartlagd

  I snart 30 år har askskottsjukan dragit fram som en löpeld över Europas askbestånd. Men vissa individer står emot. Nu har forskare funnit genetiska skillnader mellan motståndskraftiga och känsliga träd.
 • Annons