Ett utmärkt samarbete för övrigt, där bilden fått det utrymme den bör ha och texten lagom kort att läsa.
Redan på omslaget lyser den ljung som Skogssällskapet har ett alldeles särskilt förhållande till. Organisationen grundades ju 1912 för att beskoga de kala ljungmarkerna i Sydvästsverige.
När jag följer den skogliga historien fascineras jag därför särskilt av berättelsen om Skogssällskapets förste chef, jägmästaren AlfredWigelius som i början av 1950-talet fick samvetskval över de ståtliga ljunghedarnas försvinnande. En känsla för skogens mångfald som Sällskapet lyfter fram än i dag, 100 år efter starten.
Ett annat intressant historiskt skeende som lyfts fram är synen på skogens läkande kraft, en fråga som följt Skogssällskapet både genom förvaltningen av stadsnära skogar och genom de bidrag som sällskapets stiftelse ger till forskning på området. Tanken är inte ny, konstaterar författaren och börjar med att referera till det 4 000 år gamla Gilgamesh-eposet för att landa i dagens forskning. Den visar för övrigt att det varken är mygg, nedskräpning, risken att gå vilse eller fula hyggen som är det sämsta under skogsbesöket.Utan störande ljud från ”civilisationen”.
Inbunden, 208 sidor. Bara 150 kronor. Beställning hans-joran.hildingsson@skogssallskapet.se