Råvara bakom storköp

Bild för birgittasennerdal Written by birgittasennerdal On the
VIDAAFFÄREN. Säker råvara blir allt viktigare för skogsbolagen. Södras köp av Bergviks skogs­innehav i Lettland är en direkt konsekvens av kampen om råvaran och Canfors köp av Vida kan åtminstone indirekt ses i samma ljus.

Inom loppet av bara några dagar meddelades de två största affärerna på länge inom svensk skogsindustri. Helt separata förstås, och det var bara en tillfällighet att de kom samma vecka. Men man kan ändå se vissa likheter dem emellan.

Annons
Annons

Först ut var Södra att köpa Bergvik Skogs markinnehav i Lettland. Därefter meddelades att den kanadensiska skogsjätten Canfor köper 70 procent i privatägda sågverkskoncernen Vida. Canfor har också en option att köpa resterande andelar av Vida på längre sikt.

För Södra var Bergviks innehav i Lettland ett tillfälle som det inte gick att tacka nej till, och budskapet har varit tydligt: Genom investeringen säkrar Södra delar av sitt behov av skogsråvara.

Läs hela artikeln om storaffärerna i SKOGEN 12/2018
SKOGEN-numret finns att läsa digitalt - som prenumerant eller lösnummer

Publicerad:
Bild för birgittasennerdal
Birgitta Sennerdal
 • "Skogen borde få växa klart före slutavverkning"

  Kategorier: SKOGENdebatt, Simon Rudin.
  SKOGENdebatt. Vad ska hända med våra fastigheter i renbetesland när vi inte får slutavverka? Det undrar skogsägare Simon Rudin som anser att utebliven tillsyn av storskogsbruket fått förödande konsekvenser.
 • Annons
 • Europa eldar med trä

  En perfekt storm har ökat efterfrågan på träbaserade bränslen över hela Europa, rapporterar DN.
 • Är det dags för nya sortiment?

  Virkespriserna har gått upp i vinter, men det har också kostnaderna för till exempel avverkning. Men även priset på energived stiger. Kan höjda priser på skogsbränsle ändra spelplanen? Kan det bli mer lönsamt att satsa på bränsleved? Eller andra mindre vanliga sortiment? Svara på månadens fråga!
 • Annons
 • Självsådd contorta blir invasiv art 

  Kategorier: contorta
  När contortatallen introducerades i Sverige trodde man inte att den kunde självföryngras. Det var fel. Nu riskerar trädslaget att bli en invasiv art på myrar i norr. 
 • Nytt nummer av SKOGEN!

  Strax dimper SKOGEN 3/2023 ner i brevlådor landet runt, men redan nu finns det tillgängligt i digital form – för både prenumeranter och lösnummerläsare. Månadens tema är Utbildningsguide.
 • Annons