Svenskt skogsbruk skulle bli sårbart om klimatförändringarna för med sig sjukdomar som slår hårt mot något av våra två barrträdslag. Det är bakgrunden till forskningsprojektet som undersöker om douglasgranen kan komplettera vår egen gran och tall.
Två varianter testas i svenska skogsmarker och båda har sitt ursprung i Nordamerika. Den ena är anpassad efter kustnära, mildare klimat. Den andra finns i kärvare inlandsklimat.
Ulf Johansson har utvärderat efter sex säsonger.Ulf Johansson som är försöksledare på enheten för skoglig fältforskning vid SLU:s försökspark Tönnersjöheden har varit med sedan projektets början och deltagit i inventeringarna, varav den senaste gjordes efter sex tillväxtsäsonger.
Han tycker att försöken är lovande, trots att douglasgran kan vara svåretablerad på grund av sin känslighet för frost.
– Det handlar om att välja rätt. Inlandsvarianten passar bra i delar av Götaland med litet kärvare klimat. Kustvarianten kan användas på bördigare marker i mildare klimatlägen.
Långt söderut, till exempel i Skåne passar kustvarianten bättre.
– I Danmark, där man kommit längre med douglas än vi, används främst kustprovenienser, säger han.
I Sverige har plantor av douglasgran frostskadats både under höst och vår, vilket gett en lägre överlevnad.
– Vårsolen kan väcka plantan till liv, trots att marken fortfarande är frusen. Då kan den drabbas av frosttorka. Men den kan också råka illa ut om höstkylan kommer innan den hunnit bli ordentligt invintrad, förklarar Ulf Johansson.
Men det är framför allt kustdouglas som drabbas. Faktum är att inlandsvarianten hittills har klarat sig lika bra som vår egen gran med en genomsnittlig överlevnad på 70 procent. Kustvariantens överlevnad, däremot, är 50 procent.
Läs hela artikeln i SKOGEN 11/2019, tema Exoterna.
SKOGEN-numret finns att läsa digitalt – som prenumerant eller lösnummer