SKOGEN testar: Timbermen röjkläder

Rätt klädd för röj

25 juni Timbermens nya byxa och jacka är särskilt utformade för röjsågsanvändare. De är slitstarka och bekväma, men kräver en uppsättning värmande underkläder i kallare väder.

Skogen ger de nya varseklassade röjsågsplaggen från Timbermen betyget väl godkänt. Foto: Amanda Åström

Särskilda plagg för röjsågning – ska det vara nödvändigt? Timbermen som tillverkar skogsplagg anser tydligen det, då företaget har lanserat en för ändamålet speciellt utformad byxa med tillhörande arbetsjacka. Båda är neongula och varselklassade.

Själva var vi däremot ärligt talat lite skeptiska när vi inledde vårt långtidstest av plaggen – men åtskilliga arbetstimmar senare erkänner vi: Det är betydligt smidigare och bekvämare att röja i ändamålsenliga plagg än att bylsa runt i otympliga huggarbyxor.

Timbermens röjbyxor väger endast 500 gram, alltså i stort sett bara en tredjedel av vikten hos många sågskyddsbyxor på marknaden. Dessutom är de alltså utformade för sin uppgift, vilket bland annat innebär att de har en särskild vaddering på höger höft, där röjsågen vilar. Det ökar bekvämligheten under långa arbetspass.

De långa damaskerna hålls på plats av hakar som sätts fast i kängorna. Det förhindrar att skräp tränger in. Foto: Amanda Åström

På tal om bekvämlighet: I midjan finns ett töjbart, livremsliknande band med två kardborrelås – en smart finess som gör det enkelt att justera byxans midjevidd till bästa passform. Det finns god rymlighet för underplagg.

Materialet av fyrvägsstretch är slitstarkt och ventilerar bra. Bakdelen, knäna och benens nedersta delar är förstärkta och trots stundtals riktigt risig terräng under vårt test höll de senare bra.

Bröstfickorna är åtkomliga även när röjsågsselen sitter på. Foto: Amanda Åström

Förlängda damasker med hakar för fastsättning i kängorna gjorde att kvistar och skräp aldrig fick en chans att tränga in.

Trots ett övervägande gott betyg sätter vi ändå ett litet minustecken för materialet som upplevdes som kylande vid lägre temperaturer. Ändå blev byxorna så populära hos våra testare att de ofta och gärna användes som arbetsbyxa även i andra sammanhang.

Fickan för första förband sitter föredömligt på ärmen. Där är den alltid lätt åtkomlig och kräver inte att röjsågsselen tas av, att jackan öppnas eller att den skadade vänds. Foto: Amanda Åström

Arbetsjackan är av allroundmodell och utrustad med ett flertal praktiska fickor. Bröstfickorna är lätta att komma åt även när man har röjsågsselen på sig och den tydligt markerade fickan för första förband tycker vi är värd ett stort plus. Den är placerad på vänster arm och lätt att komma åt, utan att röjsågsselen måste tas av eller jackan knäppas upp. På den andra ärmen finns en ficka för mobiltelefonen.

Jackans förlängda rygg – som reklamen säger att den ska vara – märkte vi däremot inte mycket av. Fram- och bakdelarna är i stort sett lika långa – eller korta. Det innebär att ryggpartiets längd inte riktigt räcker till i vissa lägen.

Det tunna, perforerade innerfodret gör jackan väl ventilerad även under mer ansträngande arbetspass.

FAKTA / TIMBERMEN RÖJBYXOR

 • Storlekar: S till XXL.
 • Material: 90% polyester, 10% elastan. Knän och ben förstärkta med Cordura.
 • Varselklass: EN ISO 20471 varselklass 2 (storlek S varselklass 1).
 • Cirkapris: 1 795 kronor inkl moms.
 • Plus: Bekväma, varselklassade.
 • Minus: Kallt material.

FAKTA / TIMBERMEN RÖJJACKA

 • Storlekar: S till XXL.
 • Material: 89% polyester, 11% elastan.
 • Varselklass: EN ISO 20471 varselklass 3 (storlek S varselklass 2).
 • Cirkapris: 1 795 kronor inkl moms.
 • Plus: Smidig, bra fickplacering.
 • Minus: Kort rygg.
Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Anna blir chef för Mellanskogs rådgivning
SkogsJobb