Rationaliseringsavdraget sänker fastighetspriserna

7 maj 2013 Det stormar kring de skärpta reglerna för rationaliseringsavdrag. Skärpningen minskar intresset för grannar att köpa till mark.

I februari offentliggjorde Skatteverket nya regler. I princip är det sedan tidigare möjligt att göra avdrag för hela skogslikviden om köparen avverkar inom fem år efter köpet. Intäkten blir alltså skattefri. Hittills har praxis varit att tillköp nästan alltid godkänts som rationaliseringsförvärv, en mycket generös regel alltså.

Men från och med i år höjer Skatteverket ribban.
•Den nya fastigheten måste nu vara på minst 400 hektar.
•Den gamla eller nya tillköpta fastigheten måste också vara minst tio procent av den nybildade brukningsenheten/ skogsfastigheten.
•Vidare får vägavståndet mellan den gamla och den nyköpta fastigheten inte längre överstiga tre mil.
•Och avslutningsvis: Om  fastigheten redan är 400 hektar går det inte att göra ett rationaliseringsavdrag.

Det kan vara möjligt att få  undantag. ”Andra omständigheter” kan åberopas. Till exempel om tillgängligheten för skogsfastigheten förbättras genom hållbara vägar eller om enklaver som försvårat avverkning köps till.

Ändringen kan bli en press nedåt på priserna. Uppskattningsvis är 70 procent av förvärven tillköp där regeln om rationaliseringsförvärv ofta används. En del av dessa köpare kommer sannolikt att  falla bort.

Skatteverket motiverar de nya reglerna med att det nu blir en mer likformig bedömning över hela landet.
Rationaliseringsförvärv har också missbrukats. Först har en liten del av en fastighet köpts och sedan resten. Då har ju två fastigheter lagts samman och det har helt plötsligt blivit ett rationaliseringsförvärv.

Det är länsstyrelsen eller lantmäteriet som utfärdar intyg som används som grund i deklarationen för att slippa skatta för skogsintäkten. Men nu kommer alltså bedömningen i deklarationen att bli hårdare. Det är dock viktigt att påpeka att både det vanliga skogsavdraget och det ”gamla rationaliseringsavdraget” enbart varit en skattekredit. Vid en försäljning av fastigheten måste de avdragna inkomsterna beskattas som inkomst av näringsverksamhet. Om inga andra avdrag finns kan i värsta fall skattesatsen bli över 60 procent. En rejäl skattesmäll alltså.

Men även efter denna förändring  kvarstår många fördelaktiga skogsskatteregler som blir  aktuella vid tillköp.

SKOGEN 4/2013

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Axel och Anders börjar på Forum Fastighetsekonomi
SkogsJobb