Rapande kamel i mobilen?

25 februari 2007 Har du skogliga ringsignaler i mobilen? Det frågade vi i SKOGEN före jul. Och vi fick svar.

Slut på tjafset om att man inte kan ha mobilen påslagen på passet” svarade Stefan Romach i Västerås som mejlade redaktionen både fällning med motorsåg, duvor och kanadagås. ”Jag har testat dem på både älg och rådjur och båda viltslagen betedde sig som förväntat vid ljuden.”

Även brunstiga älgtjurar och andra godbitar finns på nätet för den händige att ladda ner. Sök ljudfiler som slutar med .waw eller .mp3. Signalerna laddas in i mobilen via kabel eller blåtand.
Det finns gott om motor- sågar bland signalerna. Den som googlar kan snabbt hitta ”Gör slut på grodan med motorsåg” eller olika snuttar ur Motorsågsmassakern 3. Och skogsbranschens projekt Säker Skog säljer motorsågsljud på sin hemsida. Greenpeace gjorde härom året succé genom att sälja 35 000 motorsågsmuller för 14 kronor styck i en kampanj för finska urskogar.

Ett roligt ljudprojekt på internet är http://freesound.iua.upf.edu. Där kan man lyssna på hundratals ljud och samtidigt titta på en satellitbild över den plats som ljuden kommer från. Lyssna på en skog i Kalifornien, en trögstartad motorsåg i Maine, en rapande kamel i Marrakech — eller för den delen sorlet på en IKEA-restaurang i Italien, en full grannes framfart i Finland, eller en brummande buss i Etiopien.
Karin Vestlund i Stockholm påminner att man kan spela in sin ringsignal själv. Varför ha någon annans såg eller hackspett i telefonen när man kan ha sin egen?

Text: Bengt Ek
bengt@skogen.se

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Paul är ny virkesansvarig på Skogssällskapet i västra Götaland
SkogsJobb