”Rangliga plantor blir fin skog med tiden”

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Långa plantor som flyttas från den trygga plantskolan kan ofta lägga sig ned under första hösten på hygget, skriver debattören. Genrebild av Stefan Örtenblad, SKOGENbild.
SKOGENdebatt. Vi håller med skogsägarna om att levererade plantor inte var i fullgott skick,  men vi bedömer att de kommer att ge fin skog med tiden. Det skriver Peter Engblom från SCA Skog Norrplant i en replik.

Vi beklagar att markägarna i debattartikeln inte är nöjda med de plantor vi levererat. 

Annons
Annons

Det är riktigt att plantorna var längre än de borde vara. Detta var en av de sista leveranserna för säsongen och plantorna hade under en sommar med goda växt förhållanden vuxit sig längre än vad vi skulle önska. Vi bedömde och bedömer dock att de var fullt leveransgilla. 

En planta som flyttas från en trygg miljö i plantskolan till ett hygge där plantorna planteras en och en istället för att växa i en plantlåda och där stagas av varandra som dessutom är längre än normalt blir väldigt ranglig och ostadig. Det är inte ovanligt att sådana plantor ligger ner första hösten efter plantering.

I det aktuella fallet så var vi tillsammans med en representant från planteringsföretaget, Gällö skog, och markägarna ut och tittade på det aktuella objektet. 

 

DE FLESTA PLANTOR RESTE SIG

När växtsäsongen kommit igång i juni hade de flesta plantor rest sig och vi bedömer att planteringen kommer att ge en fin skog med tiden. Men skogsplantor är designade för att växa i hundra år och är bra på att hämta sig

Men vi håller med skribenterna om att plantorna inte var i det fullgoda skick som vi vill att varje leverans ska vara och en skogsägare ska inte behöva förlita sig på plantornas förmåga att tåla tuffa förhållanden. De plantor vi levererar ska vara i toppskick i alla avseenden.

Vi strävar efter att åstadkomma detta varje dag på året. Vi levererar nästan hundra miljoner plantor på ett år och varje planta är en levande varelse som måste behandlas med omsorg. Ibland misslyckas vi dessvärre, men vi försöker se till att det blir så sällan som möjligt. Helst aldrig.

PETER ENGBLOM

SCA Skog AB Norrplant

 

 

Opinion
Publicerad:
 • ”Barkborrens framfart inte reservatens fel”

  DEBATT. Det är olyckligt att barkborrens framfart skylls på naturreservaten. 97 procent av skogen där barkborrarna trivs ligger utanför reservaten, skriver Göran Rune, Skogsstyrelsen, och Claes Svedlindh, Naturvårdsverket.
 • Annons
 • Virkesstudion #21 - Kompetensförsörjning

  Hur lockar vi unga till branschen? Det är frågan som Virkesstudion diskuterar i sitt senaste avsnitt. 
 • ”Vi tar avstånd från sexistisk marknadsföring”

  Kategorier: jämställdhet, sexism
  DEBATT. Svensk skogsnäring tar starkt avstånd från marknadsföring av skogsmaskiner med lättklädda kvinnor, skriver flera chefer i ett gemensamt uttalande.
 • Annons
 • Carl-Philip Sandberg

  Litet kliv från maskin till inköp

  SPÅRBYTE. Variationen är charmen med jobbet, tycker Carl-Philip Sandberg som för ett och ett halvt år sedan tog klivet från skogsmaskinförare till inköpare hos Sydved. 
 • Här testas 90-tonnare

  Sveaskog och Volvo Lastvagnar testar nu timmertransporter på upp till 90 ton. .
 • Annons