Rakt på sak. Så vill partierna forma skogspolitiken.

Bild för ulla.sundin.beck@telia.com Written by ulla.sundin.bec... On the
skogspolitik
Politik är att förenkla? Nej, inte i skogen i alla fall. De svenska skogspolitikerna vill både nyansera och argumentera och tyckte inte om att SKOGEN presenterade skogsfrågor med enbart ja- eller nej-svar…
Läsekretsen må ha förståelse för att det finns mer att hämta hos de svarande och deras partier, än vad denna enkät kan visa.
I ord är i alla fall alla partier angelägna om långsiktighet utöver valperiodens längd. Sedan är det kanske inte så förvånande att vissa partier nämner äganderätt och andra biologisk mångfald, medan sysselsättning och företagande är viktiga på flera politiska kanter. Och så förstås frihet under ansvar.
 
Annons
Annons

Så vill partierna forma skogspolitiken
Klicka på bilden för att förstora

 

Roger TiefenseeCenterpartiet, Roger Tiefensee: 
– Jag bor med skogen inpå knuten, och senaste skogsbesöket var på promenad med familjens hund. För mig är det avkopplande och rogivande att gå i skogen. Jag plockar gärna svamp och bär och personligen sätter jag stort värde på såväl höga naturvärden som välskött produktionsskog.

Helena LeanderMiljöpartiet,  Helena Leander:
– I juli vandrade jag i Sarek och fjällurskogs-naturreservaten kring Kvikkjokk. Den naturen ger mig en känsla av ödmjukhet inför min egen litenhet och ett lugn jag kan leva länge på sen. Det innebär inte att jag vill göra hela skogen till ett stort reservat, men det vore väldigt fattigt om vi inte vid sidan av den brukade skogen också kunde spara dessa pärlor för framtiden.

Anita BrodénFolkpartiet,  Anita Brodén:
– I lördags var jag på resa från Värmland hem till Väster-götland, så det blev flera stopp på vägen i skogarna med några chansningar, eftersom jag inte  kände till de bästa platserna.  Jag plockade en hink med blåbär en bit från Mellerud. Det blir till pajer och blåbär till gröten och filen. 

Kristina NilssonSocial-demokraterna, Kristina Nilsson:
– Igår var jag i skogen i närheten av Björna. Jag tittade efter bär och rastade hunden. Konstaterade att det var oroväckande torrt i skogen, alltså stor brandrisk. Såg också en del träd som blåst ner i den senaste stormen som nog borde tas ut. Överlag har vi välskötta skogar i mina trakter, Västernorrland.

Irene OskarssonKrist-demokraterna, Irene Oskarsson:
– Just nu klipper jag gräsmattan där vi bor, tio meter från sjön, och ser jag mig omkring är det i stort sett bara skog och ett och annat hus. Igår var jag i skogen, lite fysisk aktivitet skadar inte hälsan, så jag tog en promenad för att röra på benen och rensa huvudet. 

Josef FranssonSverige-demokraterna, Josef Fransson:
– Som nybliven jägare är jag ju numera ute en del i skog och mark. Mitt senaste besök var i natt då jag satt och vakade vid en vildsvinsåtel.

Johan HultbergModeraterna, Johan Hultberg:
– Jag springer regelbundet i skogen men förutom det var mitt senaste skogsbesök i Älvdalens skjutfält tillsammans med min fru. I Älvdalen var jag flera fältveckor under min värnplikt så besöket väckte många minnen. Vi fikade på ett litet hygge med utsikt över kraftverksdammen och skog så långt ögat kunde nå. Jag tänkte då att jag såg på två av grundpelarna för det svenska välståndet – skogen och vattenkraften.

Jens Holm Vänsterpartiet, Jens Holm:
– Jag joggade i Nackareservatet, Stockholm. Själv är jag uppvuxen mitt i skogen i Medelpad och uppskattar verkligen vidsträckta storskogar. Men jag har alltmer börjat uppskatta de stadsnära skogarna. Det är där vi verkligen kan nå ut till alla och visa allt fantastiskt som finns i skogen. När människor upplever skogen kommer de också att värna skogen och vår gemensamma natur mer i framtiden.

 

SKOGEN 8/2014

 

Publicerad:
Bild för ulla.sundin.beck@telia.com
Ulla Sundin Beck
Frilansjournalist
 • Timbersports startar säsongen igen

  Kategorier: Stihl Timbersports
  Timbersports, där man tävlar i olika grenar av skogshuggning, har beslutat att återuppta aktiviteterna som stoppats av pandemin. Säsongen startar den 10 augusti.
 • Annons
 • Insamling ska skydda skog genom uppköp

  Miljöpartistiska riksdagsledamoten Rebecka Le Moine har startat en insamling för att köpa upp skog med syfte att skydda den från brukande. 
 • Bra vårförsäljning i bygghandeln

  Det blev ett lysande andra kvartal för byggmaterialhandeln som har sin viktigaste försäljningsperiod under vår och försommar.
 • Annons
 • Många ekorrar sjuka av parasit

  Kategorier: ekorre, Cryptosporidier
  Mer än var tredje ekorre kan vara smittad av parasiten Cryptosporidier, visar ny forskning. Smittan kan orsaka kraftiga diarréer även hos människor.
 • Virkespriserna sjönk i juli

  Priserna på massaved och sågtimmer sjönk i södra och mellersta Sverige i juli, visar Virkesbörsens sammanställning. 
 • Annons