Räkna ut hur popplarna tar sig

21 april 2015 Birger Hjelm, forskare på SLU, har tagit fram statistiska modeller för att beräkna volym och biomassa för poppelträd.

Räkna ut hur popplarna tar sig

Odlingen av poppel är ganska begränsad, det handlar om cirka tusen hektar i landet. Men intresset kan komma att öka, främst tack vare behovet av biobränsle.

Birger Hjelm – Det är viktigt att det finns tillförlitliga metoder för att beräkna volym och biomassa från de här planteringarna, säger Birger Hjelm. 

 

Hans modell, som egentligen är fyra stycken, består av matematiska funktioner för att beräkna stammarnas avsmalning, volym och höjd samt stubb- och rotbiomassa. De kan användas för att förutse tillväxten och planera skötseln.

Funktionerna ingår i hans nyligen publicerade doktorsavhandling på SLU. 

– Modellerna är inte bara teoretiska produkter, utan går att använda i praktisk verksamhet, berättar Birger och fortsätter.

– Poppel är bäst lämpad för produktion på åkermark, men planteringarna har etablerats på skogsmark, bland annat efter stormen Gudrun. Det finns alltså ett intresse för mindre stormkänsliga trädslag att använda på skogsmark. Så vi har planer på att testa om modellerna kan användas på lämpliga ståndorter även där. 

 

– I Sverige har poppelvirket huvudsakligen sålts som biobränsle. 

– Men i länder som odlat  poppel sen länge används även sortiment av grövre dimensioner till massaved och till exempel till plywood, faner och tändstickstimmer. 

– Att det finns möjlighet att utnyttja fler sortiment från en poppelplantering kan vara ett ekonomiskt incitament för markägare att investera i snabbväxande poppelodlingar. Det har ännu inte utarbetats en sortimentsstandard för poppel i Sverige och då kan vår avsmalningsfunktion vara ett hjälpmedel för att beräkna stamandel för de olika sortimenten.

 

– Vissa poppelkloner skjuter många stubbskott efter avverkning och ger lovande produktion även i den generationen. Därför har forskargruppen jag jobbat med utvecklat en modell som beräknar biomassa från poppelns stubbskott, säger Birger. 

– Man kan se de modeller vi har utvecklat, inklusive de som ingår i min avhandling, som ett slags verktygslåda för beräkning av volym och biomassa för poppel på åkermark i Sverige. 

 

SKOGEN 3/2015

 

Rapportera. Birger Hjelm och hans grupp behöver fältdata i kommande projekt. Om du odlar poppel på skogsmark och vill vara med mailar du till Birger.Hjelm@slu.se

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Paul är ny virkesansvarig på Skogssällskapet i västra Götaland
SkogsJobb