Räkna även med administrationen

15 augusti Virkespriserna fortsätter att stiga, men det gör även virkssäljarens omkostnader. Glöm inte att även det roliga arbetet i ditt skogsbruk innebär kostnader, skriver Birgitta Sennerdal i månadens betraktelse av läget på marknaden.

Låst artikel för våra prenumeranter

Du är inloggad på Skogen, men du saknar behörighet till detta material.

Vänligen besök din profilsida för att se vilka av våra produkter som du har tillgång till samt mer information.

Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår support.

Var vänlig ladda om sidan

Vi kunde inte säkerställa om du är inloggad eller inte. Var vänlig ladda om denna sida.

Vill du läsa hela artikeln?

Föreningen Skogen

Då behöver du bli prenumerant på Tidningen Skogen, en helt oberoende tidning för ett lönsamt skogsbruk och god naturvård.Skoglig läsning under hela året där du får nörda ner dig i skogsskötsel, virkesmarknad och teknik.Du har även valmöjligheten att bli medlem i Föreningen Skogen för att ta del av ännu mer kunskap genom exkursioner och digitala skogsfrukostar.

  • Tillgång till artiklar på skogen.se
  • Tidningen Skogen hem till brevlådan (11 nr)
  • E-tidning
  • Mediaarkiv
Se prenumererationserbjudanden här Köp prenumeration här

Redan prenumerant?

Prenumererar du redan på Tidningen Skogen? Då loggar du in på ditt konto här:
Birgitta Sennerdal är frilansjournalist och bevakar framför allt virkesmarknaden för SKOGEN.

Vi möter sensommaren med fortsatt stigande priser på timmer och massaved, framför allt i Mellansverige och södra Norrland. För massaved handlar det om en listhöjning på cirka 50 kronor per fastkubikmeter och för timmer uppemot runt 100 kronor. Priserna på biobränsle har också höjts, men de är inte med i SKOGENs listor.

Det finns även premier av olika slag. Om de är generella finns uppgift om dem i tabellerna eller i en fotnot. Andra premier, som Mellanskogs kontrakteringspremie på 80 kronor på timmer, är inte med i våra jämförelser eftersom de inte är generella. Många köpare är inte heller så öppna med premierna, så det gäller att vara en aktiv förhandlare när du säljer ditt virke.

Även i grannländerna stiger virkespriserna och vi kan konstatera att vi går in i en höst då det är fortsatt stor konkurrens om alla sortiment från skogen.

Här hittar du månadens prislistor.

Det bekymmersamma är att det inte verkar som om det är tillräckligt för skogsbrukets lönsamhet. Skogforsks Skogsbruksindex visar att virkespriserna steg med tolv procent under 2023, men att lönsamheten i skogsbruket föll till en ny lägstanivå. Det grundas visserligen bara på uppgifter från storskogsbrukets verksamhet på egen mark, men är det bästa underlag vi har för att titta på lönsamheten i att sköta skogen med målet att sälja virke.

Kostnaderna för drivning och skogsvård ökade enligt Skogforsk en del, medan kostnaderna för vägar och administration ökade kraftigt. Alla skogsägare som de senaste åren har förbättrat sina skogsbilvägar vet att det blivit mycket dyrare, men många glömmer kanske att räkna kostnaden för exempelvis planering, eftersom vi tycker det är roligt med skog.

Att dessutom jobba mer med ett klimatanpassat skogsbruk innebär i alla fall för mig en större tidsåtgång.

Själv har jag en känsla av –  jag har inte heller räknat – att administrationskostnaden ökat, eftersom det tar längre tid innan jag kan fatta ett beslut. Jag måste ha koll på både politiska regler och certifieringen. Att dessutom jobba mer med ett klimatanpassat skogsbruk innebär i alla fall för mig en större tidsåtgång.

I dag krävs också att skogsägare är mycket aktiva företagare för att hålla igång ett kassaflöde. Det finns mängder av detaljer att hålla reda på, till exempel huruvida virkesköpare ger ränta eller ej på pengar som står kvar i en betalningsplan. Skillnaden kan innebära tiotusentals kronor.

För att det ska fortsätta vara roligt att vara en aktiv skogsföretagare måste lönsamheten hållas uppe. Ekonomin är inte alls så bekymmerslös för privata skogsägare som en del människor långt från skogen verkar tro. Åtskilliga skogsägarfamiljer står inför ett generationsskifte och det är svårt för syskon att lösa ut varandra utan att ta banklån.

Det finns många som hoppas på fler inkomstkällor, men än så länge är det oerhört viktigt att virkespriserna hålls uppe. Det är på virket som de flesta skogsägare tjänar pengar.

PLUS & MINUS – NOTERAT I SKOGSVÄRLDEN

PLUS Sommaren har varit ganska regnig – bra för skogen, dåligt för granbarkborrarna.

MINUS Fortsatt avskogning i Afrika, Sydamerika och Sydostasien har minskat kolförråden i tropikerna, enligt ny studie.

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Anna blir chef för Mellanskogs rådgivning
SkogsJobb