Rådig timmerbilsförare räddade tvååring

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Martin Holmgren , vd Stora Enso Skog, delade ut  priset Årets säkerhetsinitiativ till föraren Lars Göran Söderqvist.
När timmerbilen inte gick att stanna styrde han över den tvååriga flickan som klarade sig utan skador. Nu prisas föraren för sin insats.

– Som tur var låg flickan helt stilla. Hade hon rört sig hade det kunnat gå riktigt illa, säger timmerbilsföraren Lars Göran Söderqvist, i ett pressmeddelande från Stora Enso.

Annons
Annons

Skogsbolagets utmärkelse Årets säkerhetsinitiativ går i år  till Lars Göran Söderqvist från Kilafors  Genom sin rådiga insats kunde han undvika en livsfarlig trafikolycka.

Den dramatiska händelsen inträffade i Kilafors i juni då en tvåårig flicka sprang ut i vägen. Flickans mamma sprang efter och fick tag i hennes hand men tappade den. Flickan föll och blev liggandes mitt på vägen.

Då kom Lars Göran Söderqvist.i sin timmerbil. Han bromsade kraftigt, men timmerbilen gick inte att stanna. Han kunde inte väja åt något håll, och fattade då beslutet att släppa bromsen och styra över flickan så att hon hamnade mitt under bilen.

– Det här kommer inte att gå tänkte jag, men flickan klarade sig bra, säger han.

”Årets säkerhetsinitiativ” består av ett diplom, en gåva, blommor och 15 000 kronor som pristagaren får skänka till valfritt välgörande ändamål. Lars Göran Söderqvist.har valt att skänka summan till Hjärt-Lungfonden.

Stora Enso Skogs vd Martin Holmgren, delade ut utmärkelsen. 

– När jag hörde talas om den här händelsen tänkte jag, herregud vilken liten skillnad det kan vara på liv och död. Det kan handla om millimetrar och hundradels sekunder. Att kunna agera på det sättet du gjorde tyder på stor erfarenhet och kompetens. Vi är enormt tacksamma. Den här händelsen har berört oss alla. Du är ett föredöme, sa han när han lämnade över diplomet.

Utmärkelsen delades ut under fredagen på Stora Enso Skogs huvudkontor i Falun. Årets Säkerhetsinitiativ ges till ett företag, en samarbetspartner eller en enskild anställd som gjort skillnad för människor och miljö. 

 

 

Publicerad:
 • Bokdöd

  Ingen bot för bok

  SKADEGÖRARE. Forskarna vet inte om bokdöden kommer att fortsätta spridas. Klart är att den inte kan stoppas.
 • Annons
 • Spelteknik gör jobbet lättare

  Att köra skogsmaskinkranar med kranspetsstyrning ger maskinförarna en betydligt bättre arbetsmiljö. Dessutom sparar skogsbruket tid och därmed pengar. 
 • Här ska spån bli olja

  Kategorier: biodrivmedel, pyolysolja
  Under hösten påbörjas bygget av Europas första anläggning där sågspån omvandlas till råvara för biodrivmedel, så kallad till pyrolysolja.
 • Annons
 • Komatsu modell 895

  Skotarförsäljning skjuter fart

  MARKNAD. Skotarförsäljningen visar tecken på att öka jämfört med i fjol och ny etta på försäljningslistan är Komatsu. Även den genomsnittliga lastvikten ökar.
 • Forskningsmedel till skog och naturvård

  Nu finns 18,8 miljoner kronor att söka till forskning och kunskapsspridning om skog och naturvård.
 • Annons