Rådig timmerbilsförare räddade tvååring

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Martin Holmgren , vd Stora Enso Skog, delade ut  priset Årets säkerhetsinitiativ till föraren Lars Göran Söderqvist.
När timmerbilen inte gick att stanna styrde han över den tvååriga flickan som klarade sig utan skador. Nu prisas föraren för sin insats.

– Som tur var låg flickan helt stilla. Hade hon rört sig hade det kunnat gå riktigt illa, säger timmerbilsföraren Lars Göran Söderqvist, i ett pressmeddelande från Stora Enso.

Annons
Annons

Skogsbolagets utmärkelse Årets säkerhetsinitiativ går i år  till Lars Göran Söderqvist från Kilafors  Genom sin rådiga insats kunde han undvika en livsfarlig trafikolycka.

Den dramatiska händelsen inträffade i Kilafors i juni då en tvåårig flicka sprang ut i vägen. Flickans mamma sprang efter och fick tag i hennes hand men tappade den. Flickan föll och blev liggandes mitt på vägen.

Då kom Lars Göran Söderqvist.i sin timmerbil. Han bromsade kraftigt, men timmerbilen gick inte att stanna. Han kunde inte väja åt något håll, och fattade då beslutet att släppa bromsen och styra över flickan så att hon hamnade mitt under bilen.

– Det här kommer inte att gå tänkte jag, men flickan klarade sig bra, säger han.

”Årets säkerhetsinitiativ” består av ett diplom, en gåva, blommor och 15 000 kronor som pristagaren får skänka till valfritt välgörande ändamål. Lars Göran Söderqvist.har valt att skänka summan till Hjärt-Lungfonden.

Stora Enso Skogs vd Martin Holmgren, delade ut utmärkelsen. 

– När jag hörde talas om den här händelsen tänkte jag, herregud vilken liten skillnad det kan vara på liv och död. Det kan handla om millimetrar och hundradels sekunder. Att kunna agera på det sättet du gjorde tyder på stor erfarenhet och kompetens. Vi är enormt tacksamma. Den här händelsen har berört oss alla. Du är ett föredöme, sa han när han lämnade över diplomet.

Utmärkelsen delades ut under fredagen på Stora Enso Skogs huvudkontor i Falun. Årets Säkerhetsinitiativ ges till ett företag, en samarbetspartner eller en enskild anställd som gjort skillnad för människor och miljö. 

 

 

Publicerad:
 • Nu påbörjas rekordbygge i trä

  En av världens högsta träbyggnader börjar resas i Skellefteå. Det 80 meter höga kulturhuset byggs till stor del av gran från Västerbotten.
 • Annons
 • Ny film lär dig ungskogsröjning

  I en ny film kan du lära dig ungskogsröjning steg för steg.
 • Bengt Ek, chefredaktör och ansvarig utgivare

  Polarisera skogsbruket!

  Folk klagar över att världen polariseras. Men vi borde kanske ha mer av den varan. Åtminstone i skogen.
 • Annons
 • Virkesstudion på Skogsnolia

  Nu finns ett nytt avsnitt av Virkesstudion inspelat på Skogsnolia. Tidningen SKOGENS Bengt Ek medverkar och berättar om det bästa med skogsmässor.
 • Konjunkturavmattning med tillförsikt

  Med stormar och bakborreangrepp ökar avverkningarna  i Europa vilket ger en något mättad trävarumarknad med välfyllda lager, enligt en ny rapport som dock ser positiva förutsättningar framöver.
 • Annons