Rådig timmerbilsförare räddade tvååring

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Martin Holmgren , vd Stora Enso Skog, delade ut  priset Årets säkerhetsinitiativ till föraren Lars Göran Söderqvist.
När timmerbilen inte gick att stanna styrde han över den tvååriga flickan som klarade sig utan skador. Nu prisas föraren för sin insats.

– Som tur var låg flickan helt stilla. Hade hon rört sig hade det kunnat gå riktigt illa, säger timmerbilsföraren Lars Göran Söderqvist, i ett pressmeddelande från Stora Enso.

Annons
Annons

Skogsbolagets utmärkelse Årets säkerhetsinitiativ går i år  till Lars Göran Söderqvist från Kilafors  Genom sin rådiga insats kunde han undvika en livsfarlig trafikolycka.

Den dramatiska händelsen inträffade i Kilafors i juni då en tvåårig flicka sprang ut i vägen. Flickans mamma sprang efter och fick tag i hennes hand men tappade den. Flickan föll och blev liggandes mitt på vägen.

Då kom Lars Göran Söderqvist.i sin timmerbil. Han bromsade kraftigt, men timmerbilen gick inte att stanna. Han kunde inte väja åt något håll, och fattade då beslutet att släppa bromsen och styra över flickan så att hon hamnade mitt under bilen.

– Det här kommer inte att gå tänkte jag, men flickan klarade sig bra, säger han.

”Årets säkerhetsinitiativ” består av ett diplom, en gåva, blommor och 15 000 kronor som pristagaren får skänka till valfritt välgörande ändamål. Lars Göran Söderqvist.har valt att skänka summan till Hjärt-Lungfonden.

Stora Enso Skogs vd Martin Holmgren, delade ut utmärkelsen. 

– När jag hörde talas om den här händelsen tänkte jag, herregud vilken liten skillnad det kan vara på liv och död. Det kan handla om millimetrar och hundradels sekunder. Att kunna agera på det sättet du gjorde tyder på stor erfarenhet och kompetens. Vi är enormt tacksamma. Den här händelsen har berört oss alla. Du är ett föredöme, sa han när han lämnade över diplomet.

Utmärkelsen delades ut under fredagen på Stora Enso Skogs huvudkontor i Falun. Årets Säkerhetsinitiativ ges till ett företag, en samarbetspartner eller en enskild anställd som gjort skillnad för människor och miljö. 

 

 

Publicerad:
 • ”Artskydd ovärdigt en fungerande rättsstat”

  SKOGENdebatt. Det borde löna sig att värna den biologiska mångfalden. Att låta markägaren stå för kostnaden för att avstå sin egen mark, enligt Birdlifes förslag, kan aldrig vara svaret i en fungerande rättsstat. Det skriver Magnus Kindbom, skogsdirektör, LRF Skogsägarna, i en replik.
 • Annons
 • Fortsatt stor ökning av fjällnära ansökningar

  Den fjällnära domen fortsätter att göra avtryck i antalet avverkningsansökningar. För fjällnära skog ökade arealen med 27 procent i maj jämfört med samma månad förra året.
 • "Nu provar vi kantföryngring” 

  SKOGSPODDEN delar ofta med sig av sina skötseltips i tidningen SKOGEN. I nummer 5 handlar det om kantföryngring.
 • Annons
 • Nytt skydd bryts ned 

  Kategorier: skogsskador, viltbete, Ecotall
  Ett nytt toppskottsskydd kanske kan frälsa fler tallplantor från älgen. Produkten Ecotall av bioplast ska hålla upp till tio år och är nedbrytbar. 
 • Skogliga mässor inleder samarbete

  Kategorier: Elmia wood, Skogsnolia
  Nolia i Västerbotten och Elmia i Småland ska börja samarbeta kring skogliga mässor och event.
 • Annons