Qvist väckte intresset

Bild för ulla.sundin.beck@telia.com Written by ulla.sundin.bec... On the
Lisbeth Jacobsson
Lisbeth Jacobsson fick ett nytt intresse när hon gick med i nätverket Qvist. Nu deltar hon i skogsskötseln och drar igång motorsågen om det behövs.
Lisbeth Jacobsson var inte särskilt intresserad av familjens skog. Men så fick hon tips om Qvist. Nu har familjen två motorsågar. Så kan det gå.

– Vi skulle göra en ny skogsbruksplan, och jag tyckte det var lite spännande att vi kunde göra så mycket på våra 250 hektar. En bekant tipsade om Qvist, och sen blev jag fast, säger Lisbeth. Nu är skogen en del av livet även för henne.

Annons
Annons

Familjen kom från storstaden i Danmark under 1970-talet och flyttade steg för steg in  i allt mindre Dalslandsorter. För fem år sedan blev det gården, ett stycke utanför Bäckefors, som inte heller är någon metropol.
– Man ska bli vän med mörkret, säger Lisbeth. Det har hon blivit, även om vissa åtgärder är viktiga för att ljusa upp kring huset.
– Grannens djur betar för att hålla öppet. Och i skogen har vi ett område med gamla ekar, där ska vi också öppna upp. Om någon hade frågat mig för femton år sen, hade jag aldrig trott att jag skulle bo så här, men nu vill jag inte bo någon annanstans.
Genom nätverket Qvist ska de kvinnliga skogsägarna öka sin kunskap om skogen och se vad den kan producera.
– Ett mål är att vi ska bli bättre beställare av tjänster, men just här på gården är vi kanske inte de bästa. Vi har en bra, personlig kontakt med Moelven och söker inte efter andra uppköpare, säger Lisbeth.

Förra året planterade hon och hennes man för första gången två hektar gran och löv på egen hand. På lövplantorna satte de olikfärgade band för att skilja mellan avenbok, bok, lönn, lind och fågelbär. Inför hösten och vintern satte de frystejp på varenda  topp för att hålla rådjuren borta.
– Vi har inte hägnat eller behandlat granen mot snytbaggar, men ingen har sagt ”det där går inte”, utan alla säger att det är spännande. Det får bli som det blir, och vi hade otroligt roligt när vi planterade.
Lisbeth och hennes man har skogen som extrainkomst, så de unnar sig att testa och prova sig fram. Olika avverkningsformer? Föredragshållare har redogjort för hyggesfritt för Qvist, men Lisbeth tror inte att det är aktuellt i deras skog.
– Det är väl bra att man inte tar ner allting, men vi skulle inte klara av plockhuggning själva. Och det är spännande med ett nytt och öppet landskap efter en avverkning.

Den senaste åtgärden var annars att med hjälp av grannen ta ner ett litet bestånd som nu prydligt ligger och väntar på transport vidare. Grannen fällde, Lisbeth och hennes Bosse kvistade och hjälpte till. Lisbeth hade kunnat fälla själv:
– Vi var fem från Qvist som tog motorsågskörkort för ett år sen. Tre av oss hade aldrig tittat på en såg, och kursledaren höll på att sätta sig när han förstod att vi inte kunde nånting! Kursen började i oktober och vi var klara i februari.  Det var en extern censor, och han var förstås lika noggrann med oss som med alla andra, säger Lisbeth.

Sedan tog Lisbeth Jacobsson motorsågen  som fanns hemma, och hennes man fick köpa en ny.
– Jag tränade hemma under kursen och tog ner rejäla granar. Det är en särskild  känsla att fälla ett stort, grovt träd!

SKOGEN 4/2015

 

Publicerad:
Bild för ulla.sundin.beck@telia.com
Ulla Sundin Beck
Frilansjournalist
 • Ringbarkad ek

  Utdragen död mångas bröd

  RINGBARKA. Död ved är ju bra för mångfalden, men en del död ved är ännu bättre än annan. Ringbarkade träd som torkar långsamt står längre innan de faller och gynnar många arter.
 • Annons
 • Jacob Edlund

  Matriser ska bort

  VIRKESMÄTNING. Metoden för uträkning av virkesvolymer via matris är inte tillräckligt bra. Nu ska matriserna bort, men det tar två år innan Biometrias nya regler blir ett krav på virkes­köparna.
 • Granbarkborreangripen skog

  Fyrdubblad premie och trixande

  Borre, brand och blåst ökar risken för skogs­skador – och vikten av bra försäkringsskydd. Möt skogs­ägarna som fick chockhöjd premie och bytte bolag, en annan som fick en faktura i stället för ersättning för stormskadorna samt ett försäkringsbolag som vill arbeta förebyggande.
 • Annons
 • Granvägg

  Goda granar och brunsås

  Kategorier: skogens mat, recept
  I temat Skogens mat kan du läsa om skoglig restaurangmat, maskinförarnas lunchlådor samt få en massa tips om goda granar och andra delikatesser.
 • Så förändras virkespriserna i ditt län

  Virkespriserna, det skogsägare får betalt när de avverkar eller gallrar sin skog, sjönk på bred front i juni. Virkesbörsens har sammanställt en lista som visar prisförändringarna län för län.
 • Annons