Putin vill förbjuda timmerexport

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
President Vladimir Putin vill se ett exportförbud för timmer från Ryssland, enligt nyhetsbrevet WRI.
I ett uttalande vill presidenten se åtgärder från den ryska regeringen för att komma tillrätta med den illegala handeln med timmer och annat oförädlat trä. Ett exportförbud borde därför införas med start den första januari år 2022. Såväl barrtimmer som ”värdefullt lövträ” bör omfattas, enligt honom.
”Det här uttalandet indikerar att exempelvis mindre värdefullt lövträ, som massaved som exporteras till Finland, skulle kunna bli undantaget, skriver WRI (Wood Resources International).
För att stimulera inhemsk träförädling föreslår Vladimir Putin ett  statligt investeringsprogram som ger subventionerade lån till träindustrier. Framför allt är målgruppen sågverk och träindustrier i Sibirien som använder klenvirke. De ska ges möjlighet att exportera träprodukter som sågade trävaror, panel och pellets till de växande marknaderna i Asien.
 
PÅVERKAR KINA
Om förbudet genomförs bli det slutet för Rysslands roll som en av världens största exportörer av barrtimmer, skriver WRI. Exporten, som hade en topp på 37 miljoner kubikmeter 2006, har dock länge varit i dalande. Nedgången började 2008 då tullar infördes. 
2019 gick bara 8,5 miljoner kubikmeter barrtimmer på export. Motsvarande siffra för lövträ är 7-8 miljoner kubikmeter.
Ett ryskt exportförbud skulle dock ha stor effekt på Kina. Den totala timmerexporten av samtliga trädslag från Ryssland till Kina har årligen legat på ungefär 10-12 miljoner kubik sedan fem år tillbaks.
 
 
Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • Virkesstudion #45 – svensk skogsstrategi

  I dagens avsnitt träffar Virkesstudion personer som på olika sätt arbetar med den svenska skogsstrategin.
 • Annons
 • ”Attityden mot skogsbruket måste ändras”

  SKOGENdebatt. Skogsbruket får allt sämre lönsamhet samtidigt som pålagorna ökar och äganderätten inskränks. Hur kan beslutsfattare göra så mot en näring som är så viktig för Sverige? Ändra attityd!  Det säger Karin Brunsberg, praktiker i skogsbruket sedan 50 år.
 • Äganderätten oroar mest

  Fler skogsägare än i fjol tror på ökade timmer- och fastighetspriser. Men äganderätten oroar allt fler, enligt Skogsbarometern.
 • Annons
 • Jenny Book

  Ny på jobbet: Jenny Book

  I april tog Jenny Book över ­kommunikationen på John Deere Forestry efter Dieter Reinisch som nu går i pension efter många år på företaget.
 • Frisk ask kartlagd

  I snart 30 år har askskottsjukan dragit fram som en löpeld över Europas askbestånd. Men vissa individer står emot. Nu har forskare funnit genetiska skillnader mellan motståndskraftiga och känsliga träd.
 • Annons