Putin skjuter upp virkestullarna

13 november 2008 Det blir ingen chockhöjning av tullavgifter på ryskt rundvirke. Inte till nyår i varje fall. Det beskedet fick Finlands statsminister Matti Vanhanen i går när han träffade Premiärminister Vladimir Putin i går.

Den planerade höjningen från 15 till 50 euro per kubikmeter rundvirke skjuts upp nio till tolv månader.

Finsk lobbyverksamhet spelar säkert en viss roll men Putin är också pressad av finanskrisen och raset på oljepriser. Statens pengar behövs nu till andra ändamål än att bygga skogsindustri i landet. Och varken utländska investerare eller ryska oljemiljardärer kommer den närmaste tiden vara intresserade av att lägga pengar på skogsindustrier — vilket var själva idén med exporttullarna.

– Mängden pengar som flyttas ut ur Ryssland har nu tagit mardrömslika proportioner, säger en högt uppsatt tjänsteman hos den ryska regeringen till Di.

Men beskedet om fortsatt export kommer på flera sätt för sent.

– Den finska skogsindustrin har räknat med höjda tullar vid årsskiftet. Man har dragit ner på kapacitet och lagt om sin anskaffning, säger skogsekonom Tapio Tilli vid Pellervos ekonomiska forskningsinstiut till Hufvudstadsbladet.

Stora Enso välkomnar beskedet och konstaterar att man nu får mer tid för omställningen. Men om Ryssland skulle behöva förlänga sin export av rundvirke mer än ett år kan det visa sig att intresset från många importörer har svalnat. Man har lärt sig att det var en osäker strategi att göra sig allt för beroende av rysk råvara.

Beskedet kommer också i senaste laget för alla som är verksamma inne i västra Rysslands skogssektor. Där har oredan redan brutit ut. SKOGEN har före gårdagens besked talat med en aktör som använder rundvirke inne i Ryssland:

– Det är kaos här när exporten ska avvecklas. Inte ens vi som vill ha virke kan få tag på det nu.

Bengt Ek bengt@skogen.se

Finland har redan fyllt lagren och dragit ner kapaciteten»

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Paul är ny virkesansvarig på Skogssällskapet i västra Götaland
SkogsJobb