Pucken är nära mål

11 maj 2017 Den är testad ut i minsta torvsmula. Planteringslösningen Landpuck är ett alternativ till vanliga skogsplantor och efter tio års utveckling har lanseringen dragit igång.

Pucken är nära mål

Själva grundidén är ett plantagefrö som är paketerat i torv och som börjar gro i marken vid det första regnet. Hittills används pucken endast vid tallsådd. Skaparen Anders Landström kan redogöra för fördelarna. 

Anders LandströmDet går att sätta 500 plantor i timmen, enligt Anders Landström.– Tester gjorda av Skogforsk i Sävar under utvecklingstiden visar att plantorna får bättre tillväxt. De blir ungefär 30 procent större under de tre första åren jämfört med om ­fröet placeras utanför pucken. De utvecklar också ett bättre rotsystem som gör träden mer stormfasta, säger Anders Landström.
Någonstans kring 75 procent av sådd­puckarna blir enligt honom till livskraf­tiga plantor.

Kostnaden för en puck är cirka 50 öre och Anders Landström säger att det innebär en föryngringskostnad som är ungefär 30 procent lägre än för plantor.
Vid manuell sådd används ett särskilt planteringsrör. Planteraren kan ta med sig 300 till 400 puckar åt gången. Lämpligt bestånd är cirka 3000 per hektar. 
– Det är inga problem att hålla en takt på 500 puckar i timmen, säger Anders Landström.

Puckarna kan fraktas till exempel med personbil eller på släp.
– Nu gör vi puckarna litet mindre än från början, det gör att 90 000 ryms på ett vanligt bilsläp, säger Anders Landström.
Hinns sådden inte med som det var tänkt går puckarna att spara utan att plantskötsel behövs. 

Inom ett par år kommer sättningen av puckar att kunna utföras maskinellt, enligt Anders Landström. 
– Vi gör det med stor miljöhänsyn. Skonsam markberedning och sådd kommer att göras i ett steg. Vi räknar också med att detta sänker föryngringskostnaderna med ytterligare 30 procent, säger han.

Så långt många fördelar. Men finns det tillfällen när man inte ska använda pucken?
– Den ska inte användas på ­marker som passar för stora granplantor, det kan bli ­gräsinväxning och annat. Pucken passar bäst på ganska klassiska tallmarker, säger Anders Landström. 

Planteringspuck - Landpuck
Planteringspucken 

• Landpuck innehåller plantagefrö, torv, kort- och långtidsverkande gödsel samt fuktbevarande kristaller.
• Nyligen gick pucken ned i storlek och är nu 46 x 11 millimeter. 
• Pucken har testats av bland andra Skogforsk och Sveaskog.
• Tillverkning sker i en produktionslinje hos Anders Landströms företag Lappland Design nära Storuman i Västerbotten. Här tillverkas sex puckar på fyra sekunder. 
 

SKOGEN 4/2017

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Stina elektrifierar Komatsu
SkogsJobb