Projekt testar fjärrstyrd virkeslastning

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Foto: Carolina Lombardini.
Fjärrstyrd lastning och lossning i virkesterminaler är målet för ett nytt projekt.

I första hand ska en så kallad demonstrator av en fjärrstyrd virkeslastare utvecklas och testas på en eller flera av SCA:s virkesterminaler, enligt ett pressmeddelande från Skogforsk.

Annons
Annons

I Sverige finns ett hundratal virkesterminaler som ofta ligger på avskilda platser, vilket försvårar en effektiv bemanning.

”Vi gör det här för att undersöka hur tekniken skulle kunna öka tillgängligheten på virkesterminaler vilket i sin tur kan leda till kostnadseffektivare logistik”, säger Lars Nolander logistikchef för virkesavdelningen hos SCA Skog.

Med i projektet är också Skogforsk  som bland annat bidrar med erfarenheter från utvecklingen av en fjärrstyrd skotare.

”Det handlar till exempel om säkerheten runt obemannade maskiner där vi kommit en bit på väg. Det handlar också om att se till att förarna har det stöd de behöver för att manövrera en maskin på distans”, säger Olle Gelin, projektledare hos Skogforsk.

Projektet startade den första november och är ett samarbete mellan Skogforsk, Volvo, SCA, Mittuniversitetet, Biometria och Telia. Budgeten är drygt  8 miljoner kronor varav Vinnova bidrar med hälften.

Publicerad:
 • Forskning gör träskivor vänligare och tåligare

  Två projekt vid Linneuniversitet ska göra träfiberskivor mer miljövänliga och återvinningsbara. Dessutom ska de stå emot väta bättre.
 • Annons
 • Skogsfond Baltikum ökar förvärvstakten

  Skogsfond Baltikum expanderar. Just nu pågår en nyemission i syfte att genomföra ytterligare skogsförvärv i Lettland och Litauen.
 • Virkesstudion #34 – Baltspecial #2

  I detta avsnitt gästas Virkesstudion av Carl Olén, vd på Skogsfond Baltikum.
 • Annons
 • Vilt i Skogspodden

  Nu finns avsnitt 68 av Skogspodden ute och där pratas en hel del viltbete och tall.
 • ”Sverige beräknar naturskydd ovanligt strängt”

  Kategorier: skyddad skog, LRF
  Det är stora skillnader i uppgifterna om hur mycket natur som är skyddad i Sverige. Naturvårdsverket uppger drygt 14 procent. Men om vi räknade som de flesta andra EU-länder skulle siffran vara 58 procent, menar LRF.
 • Annons