Projekt ska lyfta skogsbränsle

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
flygplan, flygbränsle
Det nystartade projektet Lignojet ska visa hur biobaserat flygbränsle kan produceras från skogsråvaror. Projektet är ett svensk-brasilianskt samarbete.

Det nystartade projektet Lignojet kommer att demonstrera hur biobaserat flygbränsle kan produceras från skogsråvaror som inte konkurrerar med livsmedelsproduktion. Det ska genom  genom integrerad produktion i massabruk.  Projektet är svensk-brasilianskt samarbete med delfinansiering från Vinnova och pågår till och med 2016.

Annons
Annons

- Framtida flygbränslen måste baseras på förnybara råvaror men för att dessa ska kunna konkurrera med fossila bränslen måste de produceras kostnadseffektivt. Detta kan ske genom att integrera produktionen i massabruk där processer och utrustning att hantera stora flöden på ett kostnadseffektivt och miljövänligt sätt redan finns, skriver Innventia i ett pressmeddelande.

I projektet ingår Innventia, den brasilianska massaproducenten Fibria, Karlstad Airport, Lignoboost Demo, Valmet och SP Process Development.

Ett mål är att göra en prognos för introduktion av ligninbaserat flygbränsle i Brasilien och Värmland. Vid Karlstad Airport finns sedan ett år Europas första permanenta tankanläggning för biojetbränslen installerad.

– Visserligen flyger man redan på biojetbränsle av olika råvarobaser, men här gäller det att så snabbt som möjligt också få fram tillämpningarna inom produkter med skogsråvaror som bas. På så vis får man fram en lokal ny bränsleindustri, och med dagens kunskap så bör man nog kunna flyga på certifierat biobränsle från skogsråvaror inom fem-åtta år, säger Peter Landmark, vd på Karlstad Airport.

Enligt Innventia kommer Brasilien att vara en av de viktigaste producenterna på marknaden för förnybara produkter. Detta tack vare råvarutillgångar och storskalig produktion av biobaserade drivmedel.

KL

 

Publicerad:
 • "Skogen borde få växa klart före slutavverkning"

  Kategorier: SKOGENdebatt, Simon Rudin.
  SKOGENdebatt. Vad ska hända med våra fastigheter i renbetesland när vi inte får slutavverka? Det undrar skogsägare Simon Rudin som anser att utebliven tillsyn av storskogsbruket fått förödande konsekvenser.
 • Annons
 • Europa eldar med trä

  En perfekt storm har ökat efterfrågan på träbaserade bränslen över hela Europa, rapporterar DN.
 • Är det dags för nya sortiment?

  Virkespriserna har gått upp i vinter, men det har också kostnaderna för till exempel avverkning. Men även priset på energived stiger. Kan höjda priser på skogsbränsle ändra spelplanen? Kan det bli mer lönsamt att satsa på bränsleved? Eller andra mindre vanliga sortiment? Svara på månadens fråga!
 • Annons
 • Självsådd contorta blir invasiv art 

  Kategorier: contorta
  När contortatallen introducerades i Sverige trodde man inte att den kunde självföryngras. Det var fel. Nu riskerar trädslaget att bli en invasiv art på myrar i norr. 
 • Nytt nummer av SKOGEN!

  Strax dimper SKOGEN 3/2023 ner i brevlådor landet runt, men redan nu finns det tillgängligt i digital form – för både prenumeranter och lösnummerläsare. Månadens tema är Utbildningsguide.
 • Annons